Британський король Чарльз не блокуватиме шлях Австралії до республіки

У світі, де монархії все більше здають свої позиції, британський король Чарльз III вирішив зайняти виважену позицію стосовно майбутнього Австралії. Чарльз дав чітко зрозуміти, що якщо Австралія вирішить стати республікою, він цьому перешкоджати не буде. Видання Daily Mail зазначає, що король впровадив “антиконфронтаційний підхід”, що виглядає як сигнал відкритості для діалогу з австралійськими республіканцями.

Напередодні свого візиту на Зелений континент, король чітко позначив свою позицію, зустрівшись із представниками Австралійського республіканського руху (ARM). Виступаючи через свого помічника Натана Росса, король висловив “глибоку любов і прихильність” до Австралії, підкресливши, що рішення про перетворення на республіку лежить виключно в руках австралійців. Це навряд чи стало сюрпризом для ARM, адже королівська родина традиційно дистанціюється від політичних суперечок у таких питаннях.

“Його Величність діє за порадою своїх міністрів, тому майбутнє Австралії — питання для її народу”, – заявив Росс, відповідаючи на запит ARM щодо зустрічі. Це було фактично дипломатичне підтвердження, що Букінгемський палац не планує чинити опір, якщо Австралія наважиться зробити крок у бік республіканського ладу. Представники ARM, у свою чергу, впевнено заявили про свою роль як головного голосу за республіку в країні, акцентуючи, що Австралія заслуговує на власного громадянина на посаді глави держави.

Спроби Австралії позбутися монархії не нові. У 1999 році відбувся референдум, під час якого 54,9% австралійців відкинули ідею республіки. Хоча питання досі залишається на порядку денному, нинішній прем’єр-міністр Ентоні Албанезе, хоча і висловлювався за те, що “главою нашої держави повинен бути австралієць”, не вважає повторний референдум своїм головним пріоритетом.

Король Чарльз, схоже, вирішив продовжити традицію своєї матері, королеви Єлизавети II, яка завжди наголошувала на тому, що статус країни залежить від вибору її громадян. Ніяких таємних махінацій, ніякої боротьби за збереження впливу. Як і Єлизавета, Чарльз розуміє, що майбутнє британської монархії в Австралії залежить від волі її народу.

Коломієць Надія

Recent Posts

Пішов з роботи заради чаю з талібами і прогулянок у Сомалі: 26-річний хлопець відвідав понад 50 країн

Безстрашний 26-річний Гаррі Джаггард з англійського міста Стратфорд-на-Ейвоні три роки тому кинув нудну роботу, зібрав…

3 хв. ago

Ощадбанк списує гроші з рахунків, якими не користуються: українці обурені

Дедалі більше клієнтів Ощадбанку звертаються з наріканнями на автоматичне списання 100 гривень із їхніх рахунків,…

10 хв. ago

Лише половина електронних браслетів Нацполіції виявилися справними

З трьох сотень електронних браслетів, які нині перебувають на балансі Національної поліції, придатними до застосування…

20 хв. ago

Забрати повістку від ТЦК з пошти можна буде лише три дні: що буде потім

Кабінет міністрів України постановою КМУ №1147 детально прописав процес вручення військовозобов'язаним повісток у ТЦК та СП, які…

26 хв. ago

Чоловік витратив $135 тисяч на OnlyFans, поки його дружина лікувалася від раку

46-річна Мелінда Лем, фармацевтка із Колорадо, залишилася без чоловіка і без грошей після того, як…

33 хв. ago

“Я не знаю, скільки часу мені залишилося”: Елтон Джон розповів про свій страх

77-річний британський співак, піаніст і композитор Елтон Джон, документальний фільм про якого "Елтон Джон: Ніколи…

41 хв. ago