Тисячі без даху над головою: Угорщина масово виганяє українців на вулицю

Угорський уряд видав новий драконівський указ, який позбавляє державної підтримки житла для біженців із західної України, залишаючи багатьох бездомними, повідомляє Human Rights Watch. Приблизно 3 000 українських біженців постраждали від цього рішення, більшість з яких жінки та діти, за даними Угорського Гельсінського Комітету.

Указ, виданий у червні 2024 року та набувший чинності 21 серпня, обмежує доступ до державного житла для українських біженців, чиє зареєстроване місце проживання знаходиться в регіонах, які угорська влада не вважає зонами бойових дій, фактично вважаючи інші частини України безпечними для повернення.

“Уряд Угорщини опустився до нового низького рівня з цим жорстоким законом, який залишає тисячі людей, що втекли від війни в Україні, на вулиці”, — сказала Лідія Галл, старша дослідниця Human Rights Watch у Європі та Центральній Азії. “Європейська Комісія повинна використати всі інструменти, щоб примусити Будапешт скасувати цей закон та виконати свої обов’язки як члена ЄС”.

Указ порушує Директиву ЄС про тимчасовий захист 2001 року, яка зобов’язує країни-члени надавати тимчасовий захист та допомогу всім біженцям з України. Він також суперечить рекомендаціям Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), яке не розрізняє регіони України при визначенні необхідності захисту.

Додаток до указу містить перелік з 13 областей України, які угорський уряд визначив як зони бойових дій, виключаючи регіони західної України. Водночас, 4 вересня російські сили атакували Львів на заході України, вбивши сімох цивільних та поранивши 66 осіб, але угорський уряд не змінив свій перелік до 10 вересня.

За даними Угорського Гельсінського Комітету, указ вже має руйнівний вплив на приблизно 3 000 українських біженців, які не підпадають під суворі критерії, призводячи до бездомності та неможливості отримати соціальні послуги в Угорщині, включаючи медичну допомогу та освіту, які вимагають наявності зареєстрованої адреси.

Більшість постраждалих — етнічні роми, переважно жінки та діти. Це пояснюється тим, що інші українські біженці з регіонів, виключених указом, не залежать від державного житла, оскільки мають подвійне громадянство, проживають у родичів або можуть оплачувати власне житло.

Угорський уряд має сумнівну репутацію щодо прав біженців та мігрантів. З 2015 року він посилює обмеження на право на притулок, займаючись незаконними поверненнями на кордонах, незаконно затримуючи людей у прикордонних зонах та фактично демонтовуючи доступ до процедури надання притулку.

Human Rights Watch закликає Європейську Комісію негайно вжити заходів проти чергового порушення Угорщиною законодавства ЄС щодо біженців. Організація пропонує розпочати проти Угорщини процедуру порушення зобов’язань за порушення Директиви про тимчасовий захист та зробити доступними кошти для організацій, які надають житло біженцям.

“Залишати біженців, які втекли від спустошливої війни, без даху над головою не лише суперечить міжнародним зобов’язанням Угорщини, але й є тривожним нагадуванням про послідовну нелюдську та жорстоку політику уряду щодо людей, які шукають безпеки”, — підсумувала Лідія Галл. “Європейська Комісія повинна натиснути на Будапешт, щоб він виконав свій обов’язок і забезпечив усім українським біженцям переваги тимчасового захисту”.

Романчук Микола

Recent Posts

Пляма забруднення припинила свій рух за 60 кілометрів від Києва – Держводагентство

Пляма забруднення, що рухається Десною від Чернігівської області до Києва, наразі зменшила швидкість і вже…

25 хв. ago

Чоловік не може продати свій будинок через «будку», яку поставили біля його ґанку (фото)

52-річний Бретт Кемп з Пурла, що на півдні Лондона, не може продати свій будинок після того, як…

37 хв. ago

Вчені створили новий тип батареї, який зробить революцію в галузі зберігання чистої енергії

Вчені з Колумбійського університету використовували батареї K-Na/S для створення рішення для тривалого зберігання енергії. Про…

49 хв. ago

Дорогі квитки та літаки, що розвалюються: пасажирські авіаперельоти в Росії опинилися на межі

Ціни на перельоти в Росії зросли на 28,4%, на тлі серйозних проблем з техобслуговуванням та дефіцитом запчастин, викликаних санкціями. Росія…

56 хв. ago

“Просто угробимо хлопців”: нардеп прокоментував ідею збільшити термін навчання мобілізованих

Збільшення терміну навчання нових мобілізованих не є панацеєю і не дасть потрібного ефекту, якщо у…

1 годину ago

У якому районі столиці найдешевші квартири: аналіз ціни

У Києві на вторинному ринку можна придбати квартиру без ремонту в середньому за $36 100$.…

1 годину ago