Скільки можна заробити в Польщі за місяць та де можна влаштуватися

Переселенці з України, що тікають від війни, вибираючи країну прихистку, звертають увагу не лише на розмір соціальної допомоги, а й на розміри заробітних плат та можливості працевлаштування. Основним фактором у виборі тієї чи іншої країни  для біженців  є правила щодо трудової зайнятості та заробітна плата.

Розповідаємо, які умови працевлаштування у Польщі цього року.

Як легально влаштуватися на роботу у Польщі

Євросоюз продовжив термін захисту для українців до 2025 року, таким чином вони можуть легально працевлаштовуватися без додаткових дозволів.

Як зазначається на урядовому порталі Польщі легально в Польщі можуть  перебувати та працювати українці, якщо останній день їхнього легального перебування у Польщі припадає на період з 24 лютого 2022 року незалежно від того, чи мають вони PESEL UKR. “Якщо ви є громадянином України та легально в’їхали в Польщу з 24 лютого 2022 року, ви можете працювати в нашій країні. Вам не потрібно отримувати дозвіл на роботу для іноземця. Усі формальності, пов’язані з вашим легальним працевлаштуванням, несе роботодавець”.

Отже, легально працювати в Польщі можуть громадяни України, які проживають на території Польщі легально — на підставі візи, посвідки на проживання, єдиного дозволу та громадяни України, які через загрозу війни легально в’їхали на територію Польщі з 24 лютого 2022 року.

Яка мінімальна та середня заробітна плата в Польщі 2024 року

Від січня 2024 року мінімальна заробітна плата становила  4242 злотих брутто, в липні 2024 року вона зросла до 4300 злотих брутто або приблизно 44 821 грн. 

Середня зарплата в Польщі у 2024 році, згідно з офіційним прогнозом, становитиме 7824 злотих брутто або 81 533 грн. ‍

Чиста середня зарплата на руки після відрахувань усіх внесків та податків  становить  5 тисяч 742 злотих або 59 836 грн. 

Яку роботу і кому можна знайти в Польщі

Які вакансії в Польщі мають найбільший попит серед українців

Найчастіше українці шукають роботу без вимог до рівня освіти та без досвіду. Популярними є вакансії збирачів овочів або фруктів, сортувальників, прибиральниці офіціантів, різноробочих на будівництві тощо.

Яку роботу можна знайти у Польщі без знання мови та досвіду роботи

Найбільше вакансій для українців без знання польської мови та досвіду роботи пропонують у логістиці, на складах з одягом та продуктами (комплектація та пакування посилок). Багато пропозицій від підприємств харчової та переробної промисловості. Зарплата на таких роботах в середньому 4000-5500 злотих або 37,2-51 тисяча гривень на руки.

Чоловіки найчастіше влаштовуються вантажниками, різноробочими на будівництві, електриками та зварювальниками. Жінки найчастіше влаштовуються прибиральницями, пакувальницями або сортувальницями продукції на заводі, а також сезонними працівницями на плантації овочів або фруктів.

Має попит серед українців  робота у пекарнях, закладах харчування, на складах, на виробництвах заморожування овочів та фруктів, на виробництвах компонентів електронної техніки, на виготовленні будівельних матеріалів.

Скільки коштує проживання в Польщі

Переважна більшість польських працедавців пропонує для українських робітників безплатне проживання. Це можуть бути помешкання, розташованих неподалік від місця роботи, по 6-8 осіб в кімнатах типу гуртожитку або хостелу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

34 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

36 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

37 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

47 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

49 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

51 хв. ago