Росія вербує правих екстремістів та криміналітет для терактів на Заході

Росія вербує ультраправих екстремістів та представників криміналітету для здійснення нападів у Великій Британії та інших країнах НАТО. Про це пише британське видання The Telegraph із посиланням на свої джерела в розвідці.

За словами джерел, завербовані росіянами терористи відповідальні за серію атак у Західній Європі та США за останні шість місяців. Стверджується, що їх вербують “таємні офіцери ГРУ” (ймовірно, мається на увазі Головне управління Генерального штабу ЗС РФ – військова розвідка) та учасники “Групи Вагнера”.

“ГРУ розвиває мережу правих терористів для розгортання проти цілей НАТО. Ці атаки вже відбуваються і тривають деякий час у різних країнах НАТО. Зараз розвідувальні служби активно попереджають свої уряди, що загроза дуже реальна. Праві екстремісти стають ціллю [російських вербувальників], тому що вони є групою в політичному спектрі, яка є проросійською, пропутінською та дуже жорстокою”, – каже джерело в розвідці. 

Зазначається, що Кремль був змушений перейти до тактики, подібної до тієї, яку використовує Іран – залучення організованих злочинних угруповань до здійснення терористичних атак.

Разом з тим російські диверсії залишаються обмеженими в масштабі і не схожі на смертоносні теракти ісламістів. Директор лондонського аналітичного центру Mayak Intelligence Марк Галеотті вважає це свідченням того, що на поточному етапі Кремль ще стримує своїх терористів з політичних міркувань. 

“Навіть якщо Путін говорить про війну проти Заходу, насправді він не хоче відкритого конфлікту. Тож Росія використовує операції, які залишаються трохи нижче порогу [ескалації]”, – каже аналітик.

Ольга Степанова

Recent Posts

На Гаїті озброєна банда розстріляла 70 людей

До міста Понт-Сонде, в сільськогосподарському регіоні Артібоніт на заході Гаїті, увірвалися члени банди та вбили щонайменше…

3 хв. ago

Білковий сніданок за 5 хв: детальний рецепт

Сніданок – один з найважливіших прийомів їжі. Саме він створює настрій на весь день та…

6 хв. ago

Третя платіжка за газ: Газмережі попередили, за що потрібно заплатити людям

На початку жовтня Дніпровська філія «Газмережі» інформувала своїх клієнтів про старт розсилки платіжок за технічне…

16 хв. ago

“Це зовсім інші люди”: Залужний виступив проти зниження мобілізаційного віку

Надзвичайний повноважний посол у Великій Британії та колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вважає, що в Україні не…

26 хв. ago

Це точно не привиди: учені знайшли причину виникнення голосів у голові

Вчені зробили нове відкриття в галузі слухових галюцинацій. Під час нового дослідження з'явилося уявлення про…

37 хв. ago

Сьогодні частину України накриють осінні дощі: де буде похмуро та мокро (карта)

У суботу, 5 жовтня, частину України охоплять дощі. Похмура погода з опадами буде на заході,…

38 хв. ago