Китай почав масово блокувати платежі російських компаній за електроніку

Китайські партнери з кінця березня почали надсилати листи вітчизняним виробникам електроніки, в яких повідомляють, що оплата від російських юрособ через китайські банки не проходить.

Китайські банки почали блокувати оплату від російських компаній за компоненти для збирання електроніки, у тому числі за деталі для серверів, систем зберігання даних та ноутбуків, розповіли джерела на ринку.

За їхніми словами, китайські партнери з кінця березня почали надсилати листи вітчизняним виробникам електроніки, в яких повідомляють, що оплата від російських юрособ через китайські банки не проходить.

Оплата блокується «навіть у тих організацій, які уклали довгострокові контракти на виробництво та постачання компонентів для збирання електроніки з російськими клієнтами», зазначив один із співрозмовників видання. Китай, по суті, монополіст у компонентній базі. Майже 100% світового обсягу компонентів для збирання електроніки знаходиться на їхньому боці», – додав він.

Проблеми з оплатою підтвердили в IT-холдингу Fplus та АТ «Суверенна мобільна ініціатива Холдинг». За словами засновника останнього Олександра Калініна , з грудня 2023 року азіатські фінансові структури «не пропускали оплату товарів з боку російських юридичних осіб на постачання готової продукції» — комп’ютери, системи зберігання даних, сервери та ін., а з початку квітня виникли проблеми з компонентами та « кіт-наборами».

“Вітчизняні розробники, які замовили компоненти з Китаю, не можуть приступити до фінального складання своєї продукції в РФ”, – зазначив Калінін. На його думку, в ситуацію має втрутитися Центробанк і домовиться з китайською стороною про проведення оплати.

Китайські банки почали відмовлятися від роботи з Росією та посилювати контроль операцій через загрозу вторинних санкцій США у січні цього року. Проблеми проведення платежів через китайські банки спостерігаються практично за всіма товарами та послугами, каже голова Російсько-Азійського Союзу промисловців та підприємців (РАСПП) Віталій Манкевич .

«У грудні 2023 року американський регулятор зібрав голів китайських банківських організацій і пригрозив введенням проти них санкцій у разі виявлення співпраці з російськими юрособами. Тому поки що перспективи не райдужні», — зазначив Манкевич.

Проблема з платежами до Китаю «стала наростати приблизно з лютого і, можна сказати, досягла апогею у квітні», каже президент митно-логістичного брокера КВТ Юлія Шльонська . За її оцінкою, більш ніж у половини імпортерів не доходять платежі до китайських одержувачів незалежно від того, чи під санкціями товар, банк-відправник і який китайський банк використовується китайським постачальником. У зв’язку з цим відвантаження товарів з Китаю впали приблизно втричі, при цьому досі не було знайдено схеми оплати, щоб платіж доходив напевно, уклала Шленська.

“У найближчі два-три місяці не буде жодних відвантажень компонентів і комплектів для складання на адресу будь-якого російського виробника”, – говорить джерело “Комерсанта” серед російських виробників електроніки. За його словами, зараз опрацьовуються альтернативні сценарії оплати, але проблема «затягує виробництво вітчизняної електроніки приблизно на півроку».

Лисенко Катерина

Recent Posts

Що буде з мобільним зв’язком в Україні під час блекаутів: мобільні оператори розповіли

В Україні мобільним операторам доручили обладнати станції зв'язку так, щоб у користувачів було до 10…

2 хв. ago

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

Як зазначає адвокат Оксана Доготер, під час перевірок актуальності військових документів звертається увага не тільки…

3 хв. ago

Знахідка на данському пляжі приголомшила прибиральників: що викинуло на берег у рибальському селі

Прибиральники пляжу на острові Борнхольм (Данія) спершу вирішили, що знайшли гігантського морського змія. Але це…

4 хв. ago

“Не по-чоловічому”: Кадиров поскаржився, що Маск дистанційно відключив його Cybertruck

Лідер Чечні Рамзан Кадиров заявив, що американський бізнесмен і засновник компанії Tesla відключив подарований йому електромобіль-пікап Cybertruck.…

6 хв. ago

Як мобілізовані “з вулиці” насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Є проблема, яку нечасто обговорюють відкрито, але вона існує: багато мобілізованих чоловіків в українській армії…

14 хв. ago

“Це реально злочин”: комбат “Вовків да Вінчі” розкритикував українські фортифікації

Командир батальйону "Вовки Да Вінчі" Сергій Філімонов на позивний "Філя" розкритикував українські фортифікації на передовій. Окрім природного…

15 хв. ago