Китай почав масово блокувати платежі російських компаній за електроніку

Китайські партнери з кінця березня почали надсилати листи вітчизняним виробникам електроніки, в яких повідомляють, що оплата від російських юрособ через китайські банки не проходить.

Китайські банки почали блокувати оплату від російських компаній за компоненти для збирання електроніки, у тому числі за деталі для серверів, систем зберігання даних та ноутбуків, розповіли джерела на ринку.

За їхніми словами, китайські партнери з кінця березня почали надсилати листи вітчизняним виробникам електроніки, в яких повідомляють, що оплата від російських юрособ через китайські банки не проходить.

Оплата блокується «навіть у тих організацій, які уклали довгострокові контракти на виробництво та постачання компонентів для збирання електроніки з російськими клієнтами», зазначив один із співрозмовників видання. Китай, по суті, монополіст у компонентній базі. Майже 100% світового обсягу компонентів для збирання електроніки знаходиться на їхньому боці», – додав він.

Проблеми з оплатою підтвердили в IT-холдингу Fplus та АТ «Суверенна мобільна ініціатива Холдинг». За словами засновника останнього Олександра Калініна , з грудня 2023 року азіатські фінансові структури «не пропускали оплату товарів з боку російських юридичних осіб на постачання готової продукції» — комп’ютери, системи зберігання даних, сервери та ін., а з початку квітня виникли проблеми з компонентами та « кіт-наборами».

“Вітчизняні розробники, які замовили компоненти з Китаю, не можуть приступити до фінального складання своєї продукції в РФ”, – зазначив Калінін. На його думку, в ситуацію має втрутитися Центробанк і домовиться з китайською стороною про проведення оплати.

Китайські банки почали відмовлятися від роботи з Росією та посилювати контроль операцій через загрозу вторинних санкцій США у січні цього року. Проблеми проведення платежів через китайські банки спостерігаються практично за всіма товарами та послугами, каже голова Російсько-Азійського Союзу промисловців та підприємців (РАСПП) Віталій Манкевич .

«У грудні 2023 року американський регулятор зібрав голів китайських банківських організацій і пригрозив введенням проти них санкцій у разі виявлення співпраці з російськими юрособами. Тому поки що перспективи не райдужні», — зазначив Манкевич.

Проблема з платежами до Китаю «стала наростати приблизно з лютого і, можна сказати, досягла апогею у квітні», каже президент митно-логістичного брокера КВТ Юлія Шльонська . За її оцінкою, більш ніж у половини імпортерів не доходять платежі до китайських одержувачів незалежно від того, чи під санкціями товар, банк-відправник і який китайський банк використовується китайським постачальником. У зв’язку з цим відвантаження товарів з Китаю впали приблизно втричі, при цьому досі не було знайдено схеми оплати, щоб платіж доходив напевно, уклала Шленська.

“У найближчі два-три місяці не буде жодних відвантажень компонентів і комплектів для складання на адресу будь-якого російського виробника”, – говорить джерело “Комерсанта” серед російських виробників електроніки. За його словами, зараз опрацьовуються альтернативні сценарії оплати, але проблема «затягує виробництво вітчизняної електроніки приблизно на півроку».

Лисенко Катерина

Recent Posts

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

5 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

15 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

17 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

21 хв. ago

Світло буде по 1,72 грн за кВт/год: кого переведуть на нові тарифи

В Україні діють кілька тарифів на електроенергію. Йдеться про багатозонні тарифи, а також тариф на струм для…

33 хв. ago

В Україні на первинному ринку попит на квартири обвалився через обстріли: що буде з цінами

Через липневі та серпневі ракетні обстріли, що спричинили перебої зі світлом, попит на первинному ринку…

1 годину ago