Експрем’єр Нідерландів і його дружина померли в одну мить шляхом спільної евтаназії

Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Дріс ван Агт помер від евтаназії разом зі своєю дружиною Євгенією. Їм обом було по 93 роки. У країні зростає кількість пар, які обирають спільний кінець життя. 

Про це пише Guardian.

Смерть експремʼєра та його дружини розглядають як частину тенденції до «спільної евтаназії», яка зростає в Нідерландах. Попри те, що ця процедура для пар усе ще є рідкістю, вона вперше була помічена в огляді всіх випадків у 2020 році, коли 26 людей померли через евтаназію одночасно з їхніми партнерами. Ця цифра зросла до 32 наступного року та 58 – у 2022 році.

За даними нідерландських ЗМІ, ван Агт був прем’єр-міністром з 1977 року по 1982 рік. Після відходу з офіційних постів він продовжував брати активну участь у міжнародній політиці, зокрема у процесі врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту.

Дружину, з якою політик прожив 70 років, називав упродовж цього часу «моя дівчинка». Вони хворіли й «не могли бути одне без одного», пишуть місцеві медіа. Ван Агт так і не оговтався повністю після крововиливу в мозок у 2019 році.

З 2002 року в Нідерландах евтаназія та допомога у самогубстві дозволені у шести випадках. Це, зокрема, нестерпні страждання, відсутність шансів на полегшення та тривале незалежне бажання смерті. Таке бажання мають підтвердити спеціалісти.

Зауважимо, евтаназія – припинення життя людини у швидкий та безболісний спосіб. Евтаназія – один зі способів позбавити життя невиліковно хвору людину, коли вона про це просить. Загалом є три способи, які дозволяють людині піти з життя раніше. Це евтаназія, ортаназія й самогубство, асистоване лікарем. Як правило, основна умова для них – невиліковна хвороба, що завдає людині страждань. 

Ортаназія – це коли лікар позбавляє пацієнта життя на прохання його офіційних опікунів, уповноважених осіб, батьків або суду. До ортаназії зазвичай вдаються тоді, коли людина в незворотній комі, а її життя підтримують спеціальні апарати.

Асистоване лікарем самогубство – найпоширеніший спосіб. Медфахівець лише дає пацієнту летальний препарат або виписує рецепт на нього, тобто він не вирішує долю людини замість неї й не позбавляє її життя власними руками. А от евтаназія передбачає, що лікар сам робить смертельну ін’єкцію. Асистоване самогубство легалізоване в більшій кількості країн саме через те, що лікар бере мінімальну участь у перериванні життя.

Додамо, що евтаназія наразі узаконена в Бельгії, Нідерландах, Колумбії, Канаді, Люксембурзі, Португалії, Іспанії та Австрії. У Швейцарії та в деяких штатах США такі процедури допускаються, але не узаконені.

Нагадаємо, минулого року відомий голлівудський актор Том Сайзмор помер у лікарні Святого Йосипа у Бербанку (штат Каліфорнія). В актора стався інсульт, викликаний розривом аневризми головного мозку, після чого він впав у кому. ЗМІ повідомили, що лікарі та родина Сайзмора прийняли рішення про проведення евтаназії, оскільки актор не мав шансів на одужання. Зірку відключили від апарату життєзабезпечення. За свою кар’єру Том Сайзмор знявся у понад 200 фільмах, серед яких «Врятувати рядового Раяна», «На гребені хвилі», «Природжені вбивці», «Бій» та інші.

Ольга Степанова

Recent Posts

Посол розповів про червоні лінії Китаю

Застосування ядерної зброї є першою та основною червоною лінією для Китаю у війні в Україні.

3 хв. ago

З магнітним полем Землі відбувається щось дивне: вчені б’ють на сполох

Можливо, це не найвідоміший факт, але магнітне поле Землі має хвіст. Коли сонячний вітер б'є…

12 хв. ago

Німеччина погодилися на використання заморожених активів РФ для України: назвали умову

Німеччина погодилася віддати Україні для боротьби з російськими загарбниками заморожені активи РФ – це може стати вирішальним…

27 хв. ago

Як Україні перемогти РФ: дали дієвий “рецепт”

Повномасштабна війна в Україні проти російських окупантів триває, і за правильної підтримки з боку партнерів українська держава…

42 хв. ago

Стан принцеси Кейт Мідлтон погіршився, – ЗМІ

Принцеса Кейт Міддлтон раніше перестала з'являтися в громадськості, а через деякий час особисто повідомила, що проходить курс…

49 хв. ago

Податок на народжуваність: скандальний законопроєкт відкликали через суспільне обурення

Народний депутат Сергій Гривко відкликав свій законопроєкт 11264, яким пропонувалося запровадити «демографічний збір».

1 годину ago