РФ залучає для виробництва “Шахедів” жінок-іноземок

За документами, якщо 2023 року чисельність персоналу становила близько 900 осіб, то 2025-го їхня кількість має збільшитися до понад двох тисяч.

Іноземці, яких завербували для роботи в РФ, заявили, що їх обдурили і залучили до виробництва безпілотників для російсько-української війни.

Про це йдеться у матеріалі Associated Press.

Виявилося, що для збільшення виробництва “Шахедів” РФ користується послугами не лише іноземців, зокрема, жінок з Африки, Азії та Південної Америки, а і підлітків та студентів.

В Росії триває розвиток особливої економічної зони “Алабуга” в Татарстані. Окремі її частини переключилися на військове виробництво іранських безпілотних літальних апаратів “Шахед-136”, повідомляє видання.

За інформацією Associated Press, до 2025 року російські заводи на цій території планують збільшити виробництво до 6 тис. одиниць БпЛА на рік (за поточних 4500 од. на рік).

У документах, на які посилається видання, йдеться про те, що ще на початку війни Росія та Іран підписали угоду на суму 1,7 млрд доларів на купівлю Shahed 136.

“Спершу дрони поставлялися до РФ у розібраному вигляді, але згодом виробництво було перенесено в “Алабугу”. Цей завод тепер став основним у Росії з виробництва “Шахедів”, — йдеться у розслідуванні AP.

Експерти повідомляють, що в умовах рекордно низького рівня безробіття, коли багато росіян вже або працювали у військовій промисловості, воювали в Україні чи виїхали з країни, керівництво заводу вдалося до допомоги студентів і дешевої робочої сили, зокрема, жінок-заробітчанок з Африки, Азії та Південної Америки. AP пише, що “Алабуга” — єдине російське виробництво, що набирає жінок з цих країн для виготовлення зброї.

За словами колишнього інспектора ООН з озброєнь Девіда Олбрайта, близько 90% іноземок, найнятих за програмою “Алабуга Старт”, працюють над створенням дронів, особливо деталей до них.

“Це не вимагає особливих навичок”, — пояснив Девід Олбрайт.

У документах зазначено, що 2023 року чисельність персоналу на такому виробництві становила близько 900 осіб. А 2025 року кількість працівників збільшиться до 2600.

Також стало відомо, що вербувальні заходи здійснювали в Уганді, зокрема, у дитячих будинках.

Завод також залучає студентів з Алабузького політехнічного технікуму. За даними, зокрема, видання “Протокол”, деяким із них лише 15 років, і вони скаржаться на погані умови праці.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Суди у більшості випадків скасовують штрафи від ТЦК: три основні причини

За 5 місяців з моменту введення в дію нових норм щодо порушення правил військового обліку…

9 хв. ago

Ілон Маск представив дводверне роботаксі без керма та педалей

Генеральний директор автовиробника Tesla Ілон Маск продемонстрував роботаксі з двома дверима, які мають вигляд крил чайки. Про це повідомляє Reuters…

17 хв. ago

На вихідних у Києві низка автобусів і тролейбусів змінять маршрути

Як повідомляє «Київпастранс», 12 жовтня зі змінами руху курсуватимуть автобуси №6, 39, 44, 49, 61, 87, 95…

22 хв. ago

“Кукурудзяна кампанія”: Лукашенко йде стопами Хрущова

Лукашенко заявив про відставання від Заходу Білоруська кукурудза поступається західним сортам та гібридам. Як повідомила…

32 хв. ago

В Україні починається опалювальний сезон, але не скрізь

Україна готується до початку опалювального сезону, що є звичайною новиною для мешканців, які зіткнулися із…

42 хв. ago

Пекін зробив нову заяву щодо України

Китай назвав Україну дружньою країною. Міністерство закордонних справ КНР заявило про готовність до взаємовигідної співпраці. "Україна є…

57 хв. ago