Не Зеленський і не Ґрета Тунберг: названо лауреата Нобелівської премії миру

Лауреатом Нобелівської премії миру у 2024 році стала японська асоціація Nihon Hidankyo, що об’єднує людей, які пережили атомні бомбардування Хіросіми та Нагасакі. Таке рішення Норвезького Нобелівського комітету було оголошено у п’ятницю, 11 жовтня, в Осло.

Про це повідомляє прес-служба Нобелівської премії у Twitter. Премію присуджують Nihon Hidankyo “за зусилля зі створення світу, вільного від ядерної зброї, і за свідчення того, що ядерна зброя ніколи більше не повинна використовуватися”.

Асоціація Nihon Hidankyo об’єднує японських громадян, які пережили атомні бомбардування Хірасіми та Нагасакі. У Японії таких людей прийнято називати “хибакуся” — що дослівно перекладається як “люди, які пережили вибух”.

Присудженням премії миру Nihon Hidankyo комітет хоче вшанувати всіх, хто вижив під час того атомного бомбардування. Ці люди, на думку комітету, переступили через фізичний та емоційний біль та направили свій гіркий досвід на підтримку прагнень до миру.

Премія присуджується з формулюванням “за зусилля зі створення світу, вільного від ядерної зброї, і за свідчення того, що ядерна зброя ніколи більше не повинна використовуватися”.

На Нобелівську премію миру 2024 року було номіновано 285 кандидатів — 196 фізичних осіб і 89 організацій. Список номінантів ніколи не розголошують та тримають у секреті протягом 50 років.

Цього року грошова частина премії становить 11 мільйонів шведських крон, або трохи менше 1,1 мільйона доларів США.

Кому прогнозували перемогу у 2024 році

Букмекери цього року припускали, що Нобелівську премію миру можуть присудити президенту України Володимиру Зеленському, білоруській опозиціонерці Світлані Тихановській або китайському економісту та правозахиснику Ільхаму Тохті.

У лідерах також були Міжнародний суд ООН, ВООЗ, Грета Тунберг і екс-генсек НАТО Антоніу Гутерреш.

Однак, як бачимо, припущенням букмекерів не судилося збутися.

Відомо, що Нобелівську премію миру було засновано Альфредом Нобелем. Ця престижна нагорода, починаючи з 1901 року, щорічно вручається Нобелівським фондом за досягнення в галузі зміцнення миру.

Норвезький нобелівський комітет, який вручає премію миру, складається із п’яти членів, яких призначає парламент.

Нагадаємо, у 2023 році лауреатом Нобелівської премії миру стала Наргес Мохаммаді, відома в Ірані правозахисниця та журналістка. В Ірані Мохаммаді заарештовували 13 разів, вона була засуджена загалом до 31 року позбавлення волі та зараз продовжує перебувати у в’язниці.

Коломієць Надія

Recent Posts

Пенсія відкладається: хто не вийде на заслужений відпочинок раніше 65 років

Пенсійний вік в Україні – 60 років як для чоловіків, так і для жінок. Проте…

11 хв. ago

Умєрову призначили двох нових заступників: один з них керував обороною Харкова

Кабінет Міністрів України, за поданням міністра оборони Рустема Умєрова, призначив двох нових заступників очільника оборонного відомства. Як повідомили у…

19 хв. ago

Нардеп Железняк пояснив, як українці платитимуть військовий збір за жовтень

В Україні зростання військового збору передбачено у прийнятому Верховною радою 10 жовтня законопроєкті №11416-д щодо підвищення…

31 хв. ago

Зеленський подарував Папі Римському картину про різанину у Бучі

Президент України Володимир Зеленський 11 жовтня відвідав Ватикан для зустрічі з Папою Римським Франциском. Це візит став…

39 хв. ago

Вбивство Фаріон: слідство перевіряє причетність “невстановлених осіб” до злочину

Слідчі поліції Львівської області отримали доступ до 291 номера мобільних операторів у межах кримінального провадження за фактом вбивства…

48 хв. ago

Ухилянтам суттєво знизять штрафи: головне вчасно одуматися

У Верховній Раді України зареєстровано новий законопроєкт, що передбачає значне зниження штрафів для військовозобов'язаних, які…

54 хв. ago