У Сербії десятки тисяч протестують проти видобутку літію

Вчора, 10 серпня, десятки тисяч людей вийшли на вулиці Белграда, щоб висловити свій протест проти планів уряду щодо видобутку літію. Це сталося незважаючи на попередження влади про можливі заворушення та спроби державного перевороту. Про це пише АР. 

Основні моменти:

  • Масові протести: Одна з найбільших акцій протесту за останні роки відбулася в центрі Белграда. Протестувальники вимагають офіційної заборони на видобуток літію.
  • Попередження уряду: Президент Олександр Вучич заявив про отримання інформації від російських спецслужб про можливі «масові заворушення та переворот, організовані західними державами».
  • Порівняння з Майданом: урядовці та державні ЗМІ порівнюють протести з Євромайданом в Україні, що призвів до повалення проросійського президента у 2013 році.
  • Екологічні проблеми: протести викликані планами уряду дозволити видобуток літію в родючій сільськогосподарській долині на заході країни. Місцеві жителі та екологи стурбовані можливими негативними наслідками для довкілля.
  • Зв’язки з ЄС: Сербія прагне членства в ЄС, і меморандум про видобуток літію може наблизити її до блоку.
  • Економічні інтереси: уряд наполягає на тому, що видобуток літію сприятиме економічному розвитку, але критики стверджують, що це завдасть непоправної шкоди довкіллю.

Після закінчення демонстрації частина людей пішла до двох головних залізничних станцій столиці, пообіцявши блокувати рух потягів, доки їхні вимоги щодо офіційної заборони видобутку літію не будуть виконані.

Урядові чиновники та контрольовані державою ЗМІ розпочали масштабну кампанію проти мітингу, порівнюючи його з подіями на київському Майдані. Тим часом організатори протесту заявляли, що він буде мирним.

Ситуація залишається напруженою, оскільки протести тривають, а уряд намагається збалансувати економічні інтереси з екологічними проблемами та громадським невдоволенням.

Ольга Степанова

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

5 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

18 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

33 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

33 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

45 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

57 хв. ago