Штрафи та позбавлення виплат: У Польщі українців зобов’яжуть відправляти дітей до школи та садочка

У Польщі сім’ї біженців з України штрафуватимуть, якщо їхні діти не відвідують школу або дитячий садок. Офлайн-навчання стане обов’язковим для них. Про це повідомляє польське видання In Poland. На батьків, чиї діти не відвідують навчальні заклади, можуть навіть завести провадження.

Наразі в польській системі освіти числиться 134 тисячі українських дітей, але з вересня цифра може збільшитися ще на 80 тисяч. Міністерство освіти Польщі під керівництвом Барбари Новацької хоче змінити положення про організацію навчання, виховання та догляду за дітьми та молоддю з України.

Якщо українські батьки не виконуватимуть цю вимогу, то це призведе до примусового провадження та штрафу в розмірі 100 злотих. А з 2025 року такі сім’ї позбавлятимуть виплат у розмірі 800 злотих.

У відомстві зазначають, що через нововведення доведеться збільшувати наповнюваність класів, щоб можна було комфортно розмістити всіх дітей. Наразі за нормами кількість учнів в одному класі не має перевищувати 25 учнів, а в спеціальних та інтегрованих класах – 20 дітей.

З 1 вересня 2024 року ліміт підвищать до 29 учнів, що дасть змогу прийняти в кожен клас по чотири дитини з України. У старших класах і загальноосвітніх школах граничної кількості учнів немає.

Що стосується кількості дітей у дитячих садочках і зерувках (спеціальних підготовчих класах для абітурієнтів – ред.), то її дозволять збільшити на 3. В інтегрованих дитсадках можуть додатися максимум двоє додаткових дітей з особливими потребами.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

2 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

9 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

18 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

27 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

35 хв. ago

Належить не тому виду: у школі учневі дозволили “стати вовком” (фото)

Учневі школи в Шотландії дозволили ідентифікувати себе вовком, оскільки дитина страждає від "видової дисфорії", коли…

44 хв. ago