Російські війська залишать Карабах, – керівник Євразійського Центру стратегічних досліджень

керівник Євразійського Центру стратегічних досліджень (ASAM) Ерай Кучлюєр вважає, що після відновлення Азербайджаном повного суверенітету над територіями Карабаха, що залишилися, у вересні минулого року перебування російських миротворчих сил у регіоні втратило сенс. В інтерв’ю турецькому виданню Diriliş Postası Кучлюєр із посиланням на джерела в МЗС Туреччини повідомив, що росіяни покинуть Карабах.

«Наразі на цих територіях (в Карабаху) знаходяться росіяни, проте за даними, отриманими в МЗС, вони підуть наступного року. Миротворцям там уже нема чого робити», – підкреслив експерт.

Як відомо, російські офіційні особи заявляють, що питання майбутнього миротворчого контингенту в Карабаху буде узгоджено на двосторонніх переговорах з Азербайджаном.

Проте турецький експерт вважає, що в регіоні все ще існує ризик нової війни, оскільки Вірменія має «дуже підступні задуми».

«Вірменія озброюється, затягує делімітацію кордонів. США, Франція, Індія, а частково Іран та Росія постачають Вірменії зброю. Причина в тому, що не визначено кордону, не погоджено умови мирного договору, все ще не відкрито Зангезурського коридору. Є деякі небезпеки того, що на підставі невизначеності кордонів Вірменія може в майбутньому знову напасти на Азербайджан, створити в Карабаху автономний регіон і, таким чином, знову загострити карабахську проблему», – сказав глава ASAM.

За його словами, якщо Вірменія спробує напасти на Азербайджан, у регіоні спалахне конвенційна війна, і відповідно до Шушинської декларації (декларація про союзницькі відносини, підписана між Азербайджаном та Туреччиною 15 червня 2021 року у місті Шуша – ред.) участь Туреччини у цій війні набуде легітимності.

З огляду на це Кучлюєр вважає, що Вірменія не піде на такі великі ризики. Водночас турецький експерт зазначив, що постачання озброєнь Вірменії викликають серйозне занепокоєння, оскільки вони можуть стати «провокуючим фактором для можливого відновлення збройного конфлікту».

Він наголосив, що за нормальних обставин Вірменія не повинна припускатися таких помилок, але під впливом вірменської діаспори може «йти на радикальні дії».

Ольга Степанова

Recent Posts

Запаси води на Землі вичерпаються до 2050 року: хто першим відчує брак ресурсів

Вчені більше не лякають кліматичною кризою, яка обрушиться на планету в майбутньому, вони прямо заявляють…

9 хв. ago

Мобілізація водіїв: чи чекає на Україну паливна криза

У суботу, 18 травня, в Україні далекобійники почали протест через зміни до закону про мобілізацію. Сотні…

14 хв. ago

Сукня з великим коміром – фаворит серед модниць: які фасони вибрати на випускний

Ніяка війна не може зупинити плин часу, силу життя та торжество добра та краси. Літо…

21 хв. ago

В Україні шалено зростуть ціни на пальне: зареєстровано законопроект з новими акцизними ставками

В Україні очікується шалене зростання цін на пальне. Це пов'язано із підвищенням акцизних ставок на…

28 хв. ago

Скільки ще терпіти цю муку: найпотужніша за 20 років магнітна буря раптово посилилася

На Сонці часто відбуваються спалахи та вибухи, внаслідок яких у простір викидається велика кількість сонячної енергії.…

55 хв. ago

Над Іспанією та Португалією пронісся великий синій метеор: очевидці спіймали його на камери

У ніч проти неділі, 20 травня, жителі Португалії та Іспанії спостерігали незвичне явище. Яскравий метеор синього…

1 годину ago