У Білорусі вперше за півтора роки приземлився носій Кинджалів МіГ-31К

Російський винищувач МіГ-31К  9 жовтня здійснив посадку на одному з аеродромів Білорусі. Цей літак є носієм гіперзвукових ракет “Кинджал”. Винищувачів типу МіГ-31К ВКС РФ був у Білорусі останні 1,5 року, зазначає моніторинговий проєкт “Білоруський Гаюн”.

За даними моніторингу, винищувач МіГ-31К ПКС РФ приземлився на білоруському аеродромі “Мачулищі”, що біля Мінська. Це традиційне місце базування МіГ-31К в РБ.

Варто зауважити, що російських винищувачів типу МіГ-31К не було в Білорусі останні півтора року з 6 квітня 2023 року. При цьому тоді Росія та Білорусь ще й імітували вильоти МіГ-31К. Це своєю чергою призводило до масштабних повітряних тривог в Україні.

МіГ-31К – це модифікація радянського багатоцільового перехоплювача МіГ-31, розроблена для запуску гіперзвукових ракет “Кинджал”. МіГ-31К може виконувати завдання перехоплення повітряних цілей та ураження наземних об’єктів за допомогою високоточних ракет. Основним озброєнням МіГ-31К є аеробалістична ракета “Кинджал”, яка має дальність до 2000 км.

Носій Кинджалів прилетів до Білорусі на тлі теплої зустрічі Путіна та Лукашенка

Майже у той самий час, коли в Білорусі відстежили посадку російського МіГ-31К, російський правитель Володимир Путін 9 жовтня приймав самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка в Кремлі. Лукашенко перебуває у Москві з 8 жовтня – прилетів на саміт СНД, а сьогодні удостоївся персональної зустрічі.

На ній Путін оголосив, що Лукашенку буде вручено найвищу державну нагороду Російської Федерації – орден апостола Андрія Первозванного  за особливі заслуги у зміцненні двосторонніх зв’язків між Росією та Білоруссю. Не можна виключати, що дозвіл знову тримати в Мачулищах МіГ-31К, або хоча б раз здійснити посадку – реверанс у відповідь з боку нелегітимного білоруського вождя. Бо занадто дивний збіг обставин.

Кинджали та МіГ-31К у Білорусі

1 листопада 2022 року розвідка Великобританії повідомляла, що Росія нещодавно перекинула на територію Білорусі (аеродром Мачулищі) винищувачі-перехоплювачі МіГ-31К, здатні нести аеробалістичні ракети “Кинджал”, і, ймовірно, самі ракети. На думку міноборони Великобританії, це зробили, щоб створити враження, що Білорусь нібито дедалі більше залучають до війни.

МіГ-31К базувалися у Білорусі 113 днів, здійснили 39 вильотів та остаточно залишили Мачулищі 6 квітня 2023 року. Конкретно ти винищувачі, що злетіли у квітні, перебували в Білорусі від 13 грудня 2022 року. На той момент це була вже друга зміна в Білорусі для цього типу літаків. Раніше трійка МіГів прилітала 16 жовтня 2022 року і пробула в Білорусі 46 днів. У Білорусі з носіями Кинджалів, до речі, двічі траплялися інциденти – вони спалахували.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

“Їх потрібно приборкати”: Фіцо назвав журналістів “кровожерливими виродками”

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який вирізняється своєю проросійською позицією, назвав журналістів великих ЗМІ "кровожерливими виродками". Як пише Politico,…

9 хв. ago

Росіяни скаржаться: Дрони атакували військовий аеродром в Адигеї. ФОТО та ВІДЕО

У РФ у районі станиці Ханська під Майкопом безпілотники атакували військовий аеродром "Ханська". Про це…

14 хв. ago

Білорусь причетна до депортації українських дітей: що про це відомо

Міжнародний кримінальний суд може розслідувати ймовірну участь Білорусі у депортації українських дітей, розповів речник суду…

17 хв. ago

Прочитала в інтернеті: мати намагалася зробити клізму піврічній дитині термометром

Бригада екстреної медичної допомоги на Волині доправила із Каменя-Каширського маму із піврічною дитиною. Зі слів мами, у…

35 хв. ago

Близька подруга Меган Маркл дала рідкісний коментар про герцогиню (фото)

Близька подруга Меган Маркл дала рідкісний коментар про неї. Про це пише Page Six. Герцогиня Сассекська напередодні…

45 хв. ago

Учені вперше склали карту каналізаційної системи мозку людини

Глибоко в ущелинах п'яти людських мозків учені вперше відобразили динамічні складнощі базової "водопровідної мережі", існування якої тільки…

52 хв. ago