У Білорусі вперше за півтора роки приземлився носій Кинджалів МіГ-31К

Російський винищувач МіГ-31К  9 жовтня здійснив посадку на одному з аеродромів Білорусі. Цей літак є носієм гіперзвукових ракет “Кинджал”. Винищувачів типу МіГ-31К ВКС РФ був у Білорусі останні 1,5 року, зазначає моніторинговий проєкт “Білоруський Гаюн”.

За даними моніторингу, винищувач МіГ-31К ПКС РФ приземлився на білоруському аеродромі “Мачулищі”, що біля Мінська. Це традиційне місце базування МіГ-31К в РБ.

Варто зауважити, що російських винищувачів типу МіГ-31К не було в Білорусі останні півтора року з 6 квітня 2023 року. При цьому тоді Росія та Білорусь ще й імітували вильоти МіГ-31К. Це своєю чергою призводило до масштабних повітряних тривог в Україні.

МіГ-31К – це модифікація радянського багатоцільового перехоплювача МіГ-31, розроблена для запуску гіперзвукових ракет “Кинджал”. МіГ-31К може виконувати завдання перехоплення повітряних цілей та ураження наземних об’єктів за допомогою високоточних ракет. Основним озброєнням МіГ-31К є аеробалістична ракета “Кинджал”, яка має дальність до 2000 км.

Носій Кинджалів прилетів до Білорусі на тлі теплої зустрічі Путіна та Лукашенка

Майже у той самий час, коли в Білорусі відстежили посадку російського МіГ-31К, російський правитель Володимир Путін 9 жовтня приймав самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка в Кремлі. Лукашенко перебуває у Москві з 8 жовтня – прилетів на саміт СНД, а сьогодні удостоївся персональної зустрічі.

На ній Путін оголосив, що Лукашенку буде вручено найвищу державну нагороду Російської Федерації – орден апостола Андрія Первозванного  за особливі заслуги у зміцненні двосторонніх зв’язків між Росією та Білоруссю. Не можна виключати, що дозвіл знову тримати в Мачулищах МіГ-31К, або хоча б раз здійснити посадку – реверанс у відповідь з боку нелегітимного білоруського вождя. Бо занадто дивний збіг обставин.

Кинджали та МіГ-31К у Білорусі

1 листопада 2022 року розвідка Великобританії повідомляла, що Росія нещодавно перекинула на територію Білорусі (аеродром Мачулищі) винищувачі-перехоплювачі МіГ-31К, здатні нести аеробалістичні ракети “Кинджал”, і, ймовірно, самі ракети. На думку міноборони Великобританії, це зробили, щоб створити враження, що Білорусь нібито дедалі більше залучають до війни.

МіГ-31К базувалися у Білорусі 113 днів, здійснили 39 вильотів та остаточно залишили Мачулищі 6 квітня 2023 року. Конкретно ти винищувачі, що злетіли у квітні, перебували в Білорусі від 13 грудня 2022 року. На той момент це була вже друга зміна в Білорусі для цього типу літаків. Раніше трійка МіГів прилітала 16 жовтня 2022 року і пробула в Білорусі 46 днів. У Білорусі з носіями Кинджалів, до речі, двічі траплялися інциденти – вони спалахували.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

У Києві набирає сили культ нової Марії Деві Христос: назвалася матір’ю Всесвіту і продає енергію за гроші

У Києві з'явилася гідна послідовниця Марії Деві Христос з "Білого Братства" та десятків блаженних, чи…

5 хв. ago

“Чеченський сценарій” для України: Портников про наслідки війни та плани Росії

Український журналіст Віталій Портников попередив, що якщо українці не вистоять у боротьбі з РФ, нас…

13 хв. ago

Вчені знайшли на зубних щітках віруси, про які раніше нічого не було відомо

Віруси надзвичайно живучі та мешкають майже усюди. Нове дослідження показало, що на зубних щітках і душових…

22 хв. ago

Заброньовані чоловіки можуть виїхати за кордон: що для цього потрібно

Деякі українці, які мають бронювання на роботі, можуть виїжджати за кордон, наприклад, у відрядження Аби…

31 хв. ago

«Досить вбивати людей». Соліст російського гурту «Бі-2» звернувся до Путіна

Співак та лідер російського гурту «Бі-2» Єгор Бортников звернувся до російського диктатора Володимира Путіна на…

39 хв. ago

Депортуватимуть одразу: поляки назвали категорію українців, яких висилатимуть з країни

У Польщі посилюють заходи щодо іноземців, зокрема, і для українців, які порушили закон. Після відбуття покарання…

46 хв. ago