НАТО проведе ядерні навчання на тлі російських погроз

Вже наступного тижня НАТО розпочне щорічні ядерні навчання Steadfast Noon. Про це заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє Reuters.

«У непевному світі життєво важливо, щоб ми випробовували нашу оборону і зміцнювали її, щоб наші супротивники знали, що НАТО готова і здатна відповісти на будь-яку загрозу… Усі навчання будуть особливо зосереджені на Великій Британії, Північному морі, а також Бельгії та Нідерландах», – заявив Рютте.

Генсек Альянсу зазначив, що навчання не передбачатимуть використання бойової зброї, втім, близько 2 тис. військових, які братимуть участь у Steadfast Noon, імітуватимуть місії, в яких літаки нестимуть американські ядерні боєголовки. Навчання триватимуть близько двох тижнів.

Тим часом офіційні представники НАТО зауважили, що навчання не є відповіддю на нещодавні заяви Росії. За словами помічника генерального секретаря НАТО з питань оборонної політики й планування Ангуса Лапслі, Steadfast Noon є важливим для демонстрації ядерних сил Альянсу та стримування будь-якої загрози.

«Ми прагнемо стримувати будь-якого супротивника, і передусім Росію, в кілька різних способів, в тому числі за допомогою звичайних засобів стримування», – пояснив Лапслі журналістам.

Нагадаємо, Кремль продовжує використовувати ядерну риторику як інструмент тиску на Захід. Цього разу заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков пригрозив США «дзеркальною відповіддю» у разі відновлення ядерних випробувань з боку Вашингтона.

Раніше Пентагон виділив $2,1 млрд на виробництво ракет та ядерних боєголовок до них. Пентагон уклав контракт із корпорацією Lockheed Martin на виробництво міжконтинентальних балістичних ракет Trident II D5 з новими ядерними боєголовками, випливає з офіційної заяви відомства. Угода розрахована на суму $2,1 млрд.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров виступив на Генеральній асамблеї ООН в Нью-Йорку, де знову зосередив увагу на позиції Росії щодо війни в Україні. Він заявив, що західні країни намагаються завдати Росії «критичної поразки», що, на його думку, є неприпустимим через ядерний статус Росії.

Коломієць Надія

Recent Posts

Мобілізація вчителів: хто втрачає право на відстрочку

Виявляється, що далеко не кожен чоловік-педагог має право на відстрочку від мобілізації. Заступник міністра освіти…

4 хв. ago

Кадиров шантажує Путіна та оголосив кровну помсту його “гаманцю” – це може перерости в новий бунт в Росії

Глава Чечні Рамзан Кадиров оголосив кровну помсту сенатору від Дагестану Сулейману Керімову, а також депутатам…

16 хв. ago

Ураганом у Флориді до будинку принесло живого крокодила: відео

Після повені, викликаної у Флориді ураганом Мілтон, американець повернувся додому і з подивом виявив у…

25 хв. ago

РФ перекинула на Курський напрямок близько 50 тисяч своїх військових, — Сирський

Командування РФ перекинуло в Курську область близько 50 тисяч своїх військових. Про це в документальному…

35 хв. ago

З українців за закриття деяких рахунків вимагають значну частку коштів: в НБУ попередили

Деякі українці стикаються з вимогою сплатити банку значну частку коштів при примусовому закритті рахунків - це пов'язано…

44 хв. ago

Що готує мобілізація тим, хто не оновив дані: у ТЦК вирішили не “церемонитися”

Для інтерв'ю виданню «Главред» заступник начальника сектору мобілізації та оборони Сумського обласного ТЦК та СП полковник Сергій…

52 хв. ago