Чехія посилює контроль за біженцями з України: кому з українців загрожує втрата виплат

У Чехії посилили перевірки біженців з України. Зокрема, вони стосуються фінансової допомоги. Виплати можуть скасувати, якщо виявлять, що українців немає за вказаним місцем перебування.

Як пише видання echo24.cz, про це розповів міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан. Він наголосив, що правила тимчасового захисту у Чехії не забороняють українським біженцям їздити додому. Але право на фінансову підтримку мають лише ті, хто перебуває у Чехії.

“Біженці, безумовно, повинні мати можливість повернутися на батьківщину і відвідати свої сім’ї, ми не можемо їм у цьому відмовити”, – сказав урядовець.

Проте в уряді вважають, що не повинно бути ситуацій, що біженці отримують допомогу в Чехії, а більшість часу проводять вдома в Україні. Тому поліція у справах іноземців або співробітники МВС можуть перевіряти, чи перебувають українці з тимчасовим захистом за тією адресою, яку вони повідомили владі.

“Згідно із законом, право на пільги мають лише ті, хто перебуває на нашій території. Якщо вони виїдуть і перевірки поліції це виявлять, ми анулюємо їхнє місце проживання, і вони втратять право на пільги”, – пояснив Віт Ракушан.

Міністр повідомив, що інтенсивність контролю посилили, щоб ефективніше запобігати зловживанням. Оскільки у Чехії перебувають близько 370 тисяч українських біженців, загальний контроль за пересуванням українців забезпечити неможливо. Поліція також перевіряє місця проживання інших іноземців, які отримали притулок у Чехії.

Водночас з 1 вересня у Чехії змінили правила надання гуманітарного житла. Безплатно проживати можна лише 90 днів замість 150. На вразливі категорії людей більше не поширюється виняток – це означає, що люди які не можуть працювати, повинні все одно орендувати житло самостійно.

А з наступного року уряд Чехії планує збільшити гуманітарні виплати для біженців. Це стосуватиметься вразливих груп (діти, вагітні, люди похилого віку або люди з обмеженими можливостями).

Наразі українці можуть отримати гуманітарну допомогу у розмірі 4860 крон (194 євро) на місяць на дорослого та дитину. Ці виплати не зміняться. А з січня розмір допомоги для дітей з інвалідністю має зрости до 11 835 крон (472 євро) на місяць (з нинішніх 5235 крон, це 209 євро), а для дорослих – до 11 690 крон (466 євро) з нинішніх 7290 крон (290 євро). Також зараз біженці також можуть отримувати щомісячну допомогу на житло в розмірі 3000 крон (120 євро). Ймовірно, ці виплати також зростуть з січня.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Вбивця здоров’я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Коли справа доходить до смаження, вибір правильної олії для смаження має вирішальне значення як для…

3 хв. ago

В Україні не лишилося людей без психічних розладів, – експерт

В Українській державі на сьогодні не залишилося людей, яких би не торкнулися психічні розлади. Серія…

9 хв. ago

Експерт  розказав, чому Путін не спішить відбивати Курщину

Зараз активні бойові дії відбуваються на двох ділянках фронту – в Курській області країни-агресорки Росії та в…

16 хв. ago

12-річний хлопчик «здолав» 200-кілограмового ведмедя, щоб урятувати життя батька

У США 12-річний Оуен Бейєрман врятував свого батька Раяна під час полювання від нападу величезного…

17 хв. ago

Модель, яка вийшла заміж за себе, отримала 1500 пропозицій руки і серця після розлучення

36-річна бразилійка Сьюеллен Кері на початку цього року вийшла заміж за себе, але через деякий…

28 хв. ago

Кейт Міддлтон повернулася до роботи після лікування від раку

Принцеса Уельська Кейт Міддлтон вперше після завершення лікування від раку повернулася до виконання своїх обов'язків. Вона провела…

28 хв. ago