Щастя справді можна купити за гроші: учений назвав його вартість

Тисячоліттями люди ставлять одне питання: чи в грошах щастя? Ідея про те, що його не можна купити за гроші, щільно вкоренилася в суспільстві, але нова робота дослідника щастя ставить це твердження під сумнів — автор стверджує, що щастя все ж можна купити за гроші, пише IFLScience.

За словами дослідника щастя, старшого наукового співробітника Школи бізнесу Вортон Пенсільванського університету Метью Кіллінгсворта, у своїй новій роботі він виявив, що ідея про те, що щастя не в грошах, є абсолютно хибною. Він виявив, що щастя неухильно зростало принаймні до доходів у сотні тисяч доларів на рік. Але що відбувається після цього? Стабілізується щастя, знижується чи продовжує зростати?

Результати дослідження показали, що щастя можна купити за гроші, а життя в бідності втричі збільшує ймовірність розвитку депресії та тривожності. З іншого боку, раптова удача значно поліпшить наше короткострокове щастя. За словами Кіллінгсворта, говорячи мовою психології, регулярна зарплата — це джекпот, а вищий річний дохід корелює із загальним щастям і добробутом людини.

У своїй роботі Кіллінгсворт порівняв дані трьох груп реципієнтів, загалом 33 000 осіб:

  • люди з низьким доходом;
  • люди із середнім доходом;
  • надзвичайно багаті люди.

Результати аналізу показують, що багаті люди значно щасливіші порівняно з людьми, які заробляють понад 500 000 на рік. Ба більше, різниця між багатими людьми та учасниками із середнім доходом виявилася майже втричі більшою, ніж різниця між людьми із середнім доходом і низьким доходом. До слова, результати ставлять під сумнів ідею про те, що люди із середнім доходом близькі до піка своєї кривої “гроші-щастя”.

Дослідник також зазначає, що абсолютний розмір різниці в щасті між найбагатшими та найбіднішими людьми був неймовірно великим. Таким чином автор дослідження дійшов висновку, що зв’язок між кількістю грошей і щастям насправді триває, незалежно від того, як далеко ви просунулися економічними сходами.

Кіллінгсворт також зазначає, що зв’язок щастя і багатства не обмежується лише тим, що багаті можуть купувати більше матеріальних благ. Дослідник вважає, що він трохи глибший: насправді наявність багатства більше пов’язана з почуттям безпеки, яке дає більший запас грошей. Фактично, більше почуття контролю над життям може пояснити близько 75 відсотків зв’язку між грошима і щастям.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Тверській області Росії атаковано секретний військовий об’єкт: що про нього відомо

У селищі Октябрський, Тверської області Росії, безпілотники атакували військовий секретний об'єкт. Місцеві зазначають, що там…

43 секунди ago

Найжахливіша записка 18 століття. Жінка навіки вишила слова кохання людським волоссям

Анна Марія Редкліфф вишила для свого чоловіка любовну записку волоссям. Вона обрала дуже дивні предмети…

8 хв. ago

Топ-7 професій з бронню від мобілізації : хто та за яких умов може її отримати

В Україні продовжуються обов'язкова мобілізація військовозобов'язаних, проте деякі особи можуть отримати бронювання. Ця особлива відстрочка надається…

14 хв. ago

Хворі на рак Кейт Міддлтон і Чарльз III згуртувалися, щоб повернути в сім’ю “блудного сина”

Король Великої Британії Чарльз III зі своєю невісткою Кейт Міддлтон, які останні місяці борються з раком,…

23 хв. ago

Посланець із небес: хірург побачив рай під час клінічної смерті

Нейрохірург із Вірджинії, США, стверджує, що під час тижневої коми, спричиненої рідкісною бактеріальною інфекцією менінгіту,…

29 хв. ago

Пілот відмовився летіти через фекальну катастрофу в салоні: “Біологічна небезпека”

Рейс Delta з Атланти до Барселони змушений був повернутися назад і здійснити екстрену посадку після…

39 хв. ago