Росія планувала використати замок у Британії як шпигунську базу, – The Times

Російський замок, який знаходиться на кордоні графств Кент і Сассекс у Великій Британії, на цьому тижні позбавили дипломатичного статусу, адже він підозрюється у використанні військовою розвідкою РФ для зустрічей та вербування британських агентів, пише The Times.

За даними джерел в органах безпеки, замок 19 століття Сікокс-Хіт було внесено до переліку пам’яток архітектури II класу, проте він став ціллю останнього пакету санкцій після того, як його визнали головною базою, з якої ГРУ проводило свої операції на території Великої Британії.

“Зрозуміло, що за будинком роками стежили британські спецслужби. Було помічено, що особи, яких ГРУ вважало потенційними агентами, включно з британськими та іншими неросійськими членами злочинних угруповань, входили і виходили з цього будинку”, – йдеться у матеріалі.

Джерела в органах безпеки повідомили, що ГРУ планує створити сучасну шпигунську базу в Сікокс-Хіт. Водночас міністр внутрішніх справ країни Джеймс Клеверлі заявив, що ця база є однією з кількох російських об’єктів у Великій Британії, які втратять дипломатичний статус. Такі дані стали частиною нових санкцій проти РФ, які запровадили у відповідь на можливий підпал бізнесу у східному Лондоні в березні, що пов’язаний з Україною. Місцева влада стверджує, що такий підпал організував Кремль.

У публікації додали, що Сікокс-Хіт не використовувався при плануванні атаки, проте він був серед низки об’єктів, які належали росіянам та все ще мали дипломатичний статус. 

Що відомо про замок Сікокс-Хіт

Така будівля була побудована у стилі французького замку в 1871 році, тоді вона належала другому віконтові Гошену. Він передав його Радянському Союзу у 1947 році нібито як подарунок після того, як російські моряки врятували його сина під час Другої світової війни. Раніше замок використовували як притулок ватажка контрабандистської банди Хоухерста 18 століття Артура Грея. 

Також у 1990-х роках “дача” була заміською резиденцією російського посла. Вже у 1999 році місцевий фермер-вівчар звинуватив російське посольство в тому, що воно випустило на волю на території маєтку зграю собак, які вбили 50 овець. 

Тоді прессекретар посольства зазначив: 

“Маєток є нашою власністю, і на все, що там знаходиться, поширюється дипломатичний імунітет відповідно до міжнародної конвенції, тому так, собаки мають імунітет, але собаки не є дипломатами”.

Водночас вже покійний московський іноземний кореспондент Джон Міллер розповідав у своїх спогадах, що йому та його колегам одного разу вдалося потрапити на територію маєтку.

“Одного разу ми пробралися на задній двір і розкидали попіл, отримавши невтішну винагороду: єдине, що можна було прочитати, – це список сюжетів новин BBC”, – написав він.

Ольга Степанова

Recent Posts

Домашнє насильство під час війни: статистика лякає

Через удари росіян по містах та селах України, втрату житла, травмування чи загибель рідних, економічні…

9 хв. ago

Поведуть на медкомісію. Чи чекає мобілізація на знятих із військового обліку до 2014 року

В Україні з 18 травня діє закон про мобілізацію. Вимоги стали жорсткішими — кожен чоловік…

19 хв. ago

Оштрафують або заблокують: що зміниться у правилах грошових переказів

Переказ грошей з картки на картку став одним з найзручніших і швидких способів розрахунків. Однак…

30 хв. ago

Українським ФОП готують підвищення податків: у Мінекономіки роз’яснили деталі

В Україні готують підвищення податків для ФОП. Про це повідомили у Мінекономіки. Стало відомо, що…

37 хв. ago

ЗСУ відбивають будинок за будинком: в ОВА розповіли про ситуацію у Вовчанську

На півночі Харківської області вдалося стабілізувати лінію фронту. Тим часом у Вовчанську продовжуються бої. Про…

50 хв. ago

Смерть президента Ірану: експерт розповів, як розбився гелікоптер Райсі (карта)

Вдень 19 травня розбився гелікоптер, на якому перебував президент Ірану Ібрагім Райсі. Президентський вертоліт міг врізатися…

57 хв. ago