Екстремальна еволюція. Слони в Мозамбіку відмовилися від бивнів, щоб вижити (фото)

Еволюцію часто зображують, як тривалий і болісний процес, що вимагає поколінь крихітних змін, які накопичуються з плином часу. Однак чи так це насправді? Спостереження показують, що в екстремальних обставинах вплив природного добору насправді можна помітити всього за кілька років, пише IFLScience.

Яскравим прикладом екстремальної еволюції є слони в Мозамбіку, які протягом 1980-х років зіткнулися з браконьєрством. Цей тиск на місцеву популяцію виявився настільки сильним, що призвів до різкого зростання кількості самок африканських слонів, які народилися без бивнів.

Дослідники зазначають, що екстремальна еволюція в Мозамбіку, по суті, була запущена громадянською війною, що розгорнулася між 1977 і 1992 роками. Протистояння було настільки жорстоким, що призвело до загибелі близько мільйона людей і спустошення біорізноманіття регіону. Дані вказують на те, що в національному парку Горонгоса, розташованому в самому серці країни, чисельність великих травоїдних тварин, зокрема слонів, бегемотів, буйволів, зебр і антилоп гну, скоротилася більш ніж на 90%.

Дослідники зазначають, що браконьєрство, знищення середовища проживання та зрив проєктів зі збереження внесли свою лепту у вимирання тварин і, ймовірно, стали головним чинником розвитку екстремальної еволюції. Браконьєри активно полювали на слонів для отримання слонової кістки — цінний ресурс, який можна було продати на чорному ринку.

Загалом зіткнення тривали 15 років і залишили незгладимий відбиток на популяції слонів Горонгоса. Дослідження 2021 року показало, що частота самок без бивнів зросла з 52 слонів у довоєнний період до 108 у повоєнний.

Щоб вижити, слони в Мозамбіку відмовилися від бивнів Фото: Shutterstock

Вчені використовували статистичний аналіз і змогли показати, що це зростання самок без бивнів є прямим результатом інтенсивного браконьєрства. Простими словами, у слонів без бивнів просто було більше шансів вижити, а тому вони передавали свої гени нащадкам.

Однак усе ще залишається незрозумілим, чому в популяції Горонгоса не було самців слонів без бивнів. Утім, учені вважають, що це могло бути пов’язано з одним із генів, що беруть участь у розвитку бивнів — AMELX — він також пов’язаний із Х-домінантною, летальною для самців ознакою. Тобто, дитинчата самці просто навряд чи зможуть пережити вагітність, на відміну від жіночих, у яких немає другої Х-хромосоми для протидії AMELX.

Таким чином, за словами вчених, втрата бивнів у слонів Горонгоси є захопливим прикладом того, як природний добір часом може завдати сильного і вельми швидкого удару. Утім, це також нагадування про те, що одні з найпотужніших еволюційних сил виникають через катастрофічні потрясіння.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Трагічний випадок у літаку: пілот помер під час польоту

Літак авіакомпанії Turkish Airlines здійснив аварійну посадку в аеропорту Джона Кеннеді в Нью-Йорку після того,…

16 хв. ago

Зміни клімату зробили зимовий відпочинок на місяць коротшим, ніж 50 років тому

На гірськолижні канікули чекає "похмуре майбутнє", оскільки зміна клімату сіє хаос на курортах по всьому…

26 хв. ago

Удар “Томагавком”: американська субмарина Georgia атакувала військові об’єкти хуситів (відео)

Підводний човен ВМС США з керованими ракетами USS Georgia завдав ударів по об'єктах угруповання хуситів…

34 хв. ago

Не відповідає Конституції: юристи Ради проаналізували законопроєкт про підвищення податків

Український парламент розпочав розгляд документа про підвищення податків, попри те, що Головне юридичне управління Верховної Ради…

41 хв. ago

Інформацію про ухилянтів отримуватимуть швидше: що зміниться

В Україні триває реформа військової мобілізації, спрямована на оптимізацію обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Нещодавно…

50 хв. ago

Штучні риси обличчя та сильні набряки: пластичний хірург пояснив, що відбувається з обличчям Миколи Тищенка

Український ресторатор та політик Микола Тищенко помітно змінився зовні за останні п'ять років. Зовнішні зміни…

59 хв. ago