Огидний “союзник”: США дійсно хотіли придбати F-16 у Греції, але не для нашої армії

США дійсно планувати придбати у Греції щонайменше 32 вживані винищувачі F-16, але попри те, що Україні потрібні сучасні літаки, передавати їх Києву не планувалося. Зате їх повинні були отримати Військово-морські сили США, які перед цим списали на брухт власні тренувальні літаки F/A-18 (які теж могли б передати Україні)..

Про це повідомив портал авіаційних новин alert5. Відзначається, що 32 грецькі винищувачі повинні були замінити таку ж кількість літаків F/A-18, оскільки після списання виявилося – на заміну 48 списаним літакам F/A-18A/B/C/D Hornet є тільки 12 F/A-18E/F Super Hornet.

F/A-18 зазвичай під час навчань ВМС США грають роль “агресора” – противника для американських військових. Тому американські офіцери та посадовці почали пошук вживаних американських літаків, які могли б замінити списані машини. Грецькі F-16 обрали через їхній доволі пристойний стан та ціну, навіть попри те, що це потягнуло за собою проблеми з перенавчанням пілотів ескадрильї “агресорів”.

“Зіштовхнувшись із проблемами під час закупівлі у Греції, ми скористалися планом ПС США із виведення з експлуатації понад 30 літаків F-16 із залишком нальоту від 2000 до 3000 годин”, — прокоментував інформацію один з вищих офіцерів винищувальної ескадрильї резерву ВМС США Травер Фордхем.

Аналітики Defence Express відзначають, що з першого погляду бажання США придбати літаки власного виробництва для власних потреб в третьої країни виглядає дико та підозріло. Але жодної конспірології тут немає, оскільки угода зірвалася не через підозри про переправку цих літаків в Україну – сторони банально не погодили деталі.

“Тут, звичайно, можна було б розглянути фантастичний сценарій, коли США під виглядом офіційної закупівлі грецьких F-16 для свого резерву насправді б викупили ці літаки для України — але, знову ж таки, навряд чи б Греція пішла б на такий крок, бо зрештою поява в Україні “додаткових” 32 літаків не залишилася б непомітною і все одно б випливла на поверхню. Цілком ймовірно, що у процесі закупівлі вживаних F-16 сторони просто не змогли домовитися за умови такої угоди”, – відзначили аналітики.

Коломієць Надія

Recent Posts

Марк Цукерберг показав зворушливий знімок з маленькою донькою (фото)

40-річний американський мільярдер та програміст Марк Цукерберг показав зворушливе фото з маленькою донькою Аурелією, якій…

5 хв. ago

Ціни злетять до небес: туристів застерегли від авіаперельотів у кілька дат 2024 року

Традиційно в грудні люди більше подорожують – хтось мчить до своїх родин, щоб разом відсвяткувати…

14 хв. ago

Київ у зоні ризику: прийдешня зима стане найсуворішим випробуванням для українців

Прийдешня зима може стати для України найсуворішим випробуванням, оскільки електропостачання ризикує зіткнутися з "серйозними перебоями" після масштабних російських атак.…

22 хв. ago

Telegram в Україні можуть закрити: що відомо про нову заборону і що буде далі

Після засідання Національного координаційного центру кібербезпеки було вирішено запровадити певні обмеження на використання Telegram, зокрема…

33 хв. ago

Намагаються послабити Буданова: Умєров звільнив двох заступників начальника ГУР

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників голови ГУР Кирила Буданова без його відома. Про це повідомляє "Бабель" із…

42 хв. ago

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

50 хв. ago