Британія зведе радіолокаційну станцію для стеження за Китаєм та РФ у космосі, — The Telegraph

Велика Британія збудує нову радіолокаційну станцію. Її мета – посилення контролю за космічною активністю Китаю та Росії, а також захист критичної інфраструктури зв’язку. Про це повідомляє видання The Telegraph..

“Радіолокаційна станція для відстеження супутників у космосі буде побудована в Уельсі, оскільки Королівські військово-повітряні сили готуються протистояти “безрозсудним” космічним загрозам з боку Китаю і Росії”, — йдеться у матеріалі.

Місцем розташування новітньої британської радіолокаційної станції для відстеження супутників далекого радіусу дії обрали казарми Кавдор в Пембрукширі, раніше відомі як RAF Brawdy.

“Ця нова радіолокаційна програма не лише покращить нашу обізнаність про далекий космос, а й допоможе захистити наші космічні активи разом з нашими найближчими партнерами”, — заявив міністр оборони Великої Британії Джон Хілі.

Чому Британія стежитиме у космосі саме за Китаєм та РФ

Як йдеться у матеріалі The Telegraph, за останнє десятиліття Китай перетворився на космічну наддержаву, кинувши виклик США. КНР запустила власне супутникове угруповання, щоб конкурувати з американською мережею GPS.

У 2023 році Китай здійснив 222 космічні запуски, поступаючись лише США.

Водночас Росія, за словами журналістів, становить загрозу міжнародному порядку в космосі, зокрема через те, що запустила нову зброю, здатну знищувати супутники. Офіційні особи Пентагону описали її, як “контркосмічну зброю”.

Нагадаємо, 5 серпня у Російській Федерації заявили, що комплекс лазерної зброї “Пересвет” може засліплювати супутникові системи розвідки на орбітах, прикриваючи таким чином стратегічно важливі військові об’єкти.

Ольга Степанова

Recent Posts

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

3 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

12 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

25 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

35 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

48 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

1 годину ago