Німеччина планує змінити правила перебування українських біженців: чого очікувати

У Німеччині планують змінити умови для виплати допомоги з безробіття українським біженцям. Центри зайнятості пропонуватимуть роботу в радіусі 50 км від місця проживання, а також скасовуються податки з оплати понаднормових годин. Українські біженці отримуватимуть допомогу Bürgergeld, але уряд посилить заходи контролю за нелегальним працевлаштуванням.

Про це пише DW. Нові умови працевлаштування, що були узгоджені правлячою коаліцією, включають зміну правил щодо прийняття роботи, а також заходи для сприяння економічному зростанню.

Центри зайнятості Німеччини пропонуватимуть роботу українським біженцям у радіусі 50 км від місця їх проживання. Це одна з ініціатив, спрямована на покращення зайнятості та економічного стану країни. Згідно з новими правилами, час у дорозі до місця роботи може становити:

  • до 3 годин на день за умови тривалості робочого дня більше 6 годин;
  • до 2,5 годин – за тривалості робочого дня менше 6 годин.

Окрім змін у правилах працевлаштування, правляча коаліція планує скасувати податки та збори з оплати понаднормових годин роботи. Це означає, що працівники, які збільшуватимуть свій робочий час при неповній зайнятості, будуть звільнені від оподаткування цих годин. Ця міра спрямована на заохочення до додаткової праці та збільшення доходів населення.

Виплати Bürgergeld у Німеччині призначені для підтримання гідного рівня життя малозабезпечених та безробітних осіб. У 2023 році цю допомогу отримували 5,5 млн людей, включаючи 707,8 тисяч українців із тимчасовим захистом. Виплати надаються також під час навчання на інтеграційних курсах.

На кінець 2023 року уряд Німеччини оголосив ініціативу Job-Turbo, спрямовану на прискорену інтеграцію українських біженців на ринок праці. Ця ініціатива передбачає організацію навчання німецької мови паралельно з трудовою діяльністю, що допоможе швидше адаптуватися до нового середовища.

У 2024 році розмір допомоги Bürgergeld  розподіляється для різних категорій населення. Та становить:

  • самотні особи/самотні батьки – 563 євро (24 813 грн);
  • у сімейній парі на одного партнера – 506 євро (22 301 грн);
  • дорослі у закладах – 451 євро (19 877 грн);
  • підлітки 14-17 років – 471 євро (20 758 грн);
  • діти 6-13 років – 390 євро (17 188 грн);
  • діти до 5 років – 357 євро (15 734 грн).

Наприклад, сім’я, яка складається із матері та двох дітей віком 6 і 14 років, отримує 1424 євро (62 761 грн). Додатково центр зайнятості надає 750 (33 055 грн) – 850 євро (37 462 грн) на людину для оренди житла.

Уряд Німеччини не планує скасовувати допомогу Bürgergeld для українських біженців, але посилить заходи контролю за нелегальним працевлаштуванням. Це зроблено з метою запобігання зловживанням із отриманням виплат. Біженці, які порушують правила, ризикують втратити допомогу та зіткнутися з штрафами.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

32 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

33 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

35 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

45 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

47 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

49 хв. ago