Росія звинувачує власних фізиків у державній зраді

Російський президент Володимир Путін часто хвалиться тим, що його країна є лідером у світі в розробці гіперзвукової зброї, швидкість якої в п’ять разів перевищує швидкість звуку. Але ряд російських фізиків, які працюють над наукою, що лежить в їх основі, були звинувачені в державній зраді та ув’язнені в останні роки, що правозахисні групи вважають надмірним придушенням. Про це повідомляє ВВС.

З 2015 року було заарештовано 12 фізиків, які так чи інакше пов’язані з гіперзвуковою технологією або з установами, які над нею працюють. Усіх їх звинувачують у державній зраді, яка може включати передачу державної таємниці іноземним державам.

Суди у справі про державну зраду росіян проходять за закритими дверима, тому незрозуміло, у чому саме їх звинувачують. У Кремлі сказали лише, що «звинувачення серйозні» і не можуть коментувати далі, оскільки до справи причетні спецслужби. Але колеги та адвокати кажуть, що вчені не брали участі в розробці зброї, і що деякі справи базуються на тому, що вони відкрито співпрацювали з іноземними дослідниками.

Вчені ITAM кажуть, що науковці бояться займатися деякими напрямками, а талановита молодь йде з науки.

Генерал ФСБ у відставці Олександр Михайлов каже, що ФСБ «має забезпечити конфіденційність» військових технологій. Додає, що «безсумнівно», повинні бути «суттєві підстави» для суворих вироків. Михайлов зазначає, що нинішній сплеск справ про державну зраду є результатом розширення свобод і демократії в 1990-х роках. За його словами, це призвело до зміни ставлення з радянських часів, коли, за його словами, ті, хто мав доступ до державної таємниці, були «ретельно перевірені» і «розуміли відповідальність» за її розкриття.

Нагадуємо, що російський суд визнав 77-річного вченого Анатолія Маслова, який вивчав гіперзвукові технології, винним у передачі даних, які містять держтаємницю. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, скільки повісток відправили “Укрпошті”

Міністерство оборони за допомогою Реєстру військовозобов'язаних сформувало ще 70 тисяч повісток, які "Укрпошта" відправить військовозобов'язаним. Перші 6…

2 хв. ago

Схоже на казку: експерти назвали італійське місто, яке варто відвідати в жовтні

Якщо вам не пощастило отримати відпустку влітку, це не означає, що відпустка у жовтні не…

10 хв. ago

Зарплати українців зменшаться: вирахують в жовтні заднім числом

Народний депутат Ярослав Железняк заявив, що законопроєкт, який передбачає підвищення податків та військового збору, набуде…

16 хв. ago

Замість 900 гривень — 15 000 $: у Києві евакуатор “вдало” доставив автівку порушника, авто майже вщент

У Києві чоловіка оштрафували за паркування та евакуювали авто, але під час розвантаження, машину пошкодили, і збитки…

26 хв. ago

Війна стане ще більше “справою бідних”: без шансу на бронь та підтримку

Третій рік повномасштабного конфлікту приніс Україні чимало викликів: бізнеси страждають від нестачі робочої сили, а…

33 хв. ago

Чому в машині неприємно пахне та як це виправити: поради від експертів

Часто автомобілі можуть ламатися, однак інколи машина може видавати неприємний запах, який незрозуміло, звідки виникає. Експерти організації…

50 хв. ago