Українки у Польщі зганьбили посла Росії, який прийшов святкувати побєдобєсіє

9 травня посол Росії в Польщі Сергій Андрєєв спробував відвідати кладовище радянських воїнів у Варшаві, щоб вшанувати пам’ять загиблих солдатів. Проте його візит супроводжувався жорстким протестом з боку українських активісток. Вони тримали плакати з антивоєнними гаслами та фотографіями жертв російської агресії. 

Як пише Радіо Свобода, цього дня у Варшаві біля Меморіалу радянським солдатам проросійські активісти організували мітинг, на який зібралися понад півсотні людей. Вони тримали у руках прапори РФ, вигукували антиукраїнські гасла і “Слава Путіну”. Згодом до Меморіалу приїхав посол Росії в Польщі Сергій Андрєєв. Кілька десятків чоловіків у жилетках з назвою однієї з проросійських партій оточили дипломата і провели до пам’ятника радянським військовим, де він поклав вінок квітів.

Андрєєва, оточеного численною охороною, зустріли біля кладовища українки, які тримали плакати з антивоєнними гаслами та фотографіями жертв російської агресії. Три десятки жінок, одягнених у біле вбрання з написами українських міст залитих червоною рідиною, скандували “терористи” і “фашисти”. Крім того, під час прибуття російського посла, українки взялись за руки та почали кричати на знак протесту.

Також до Меморіалу радянським солдатам прийшло з десяток поляків з українськими прапорами. Вони кажуть, що прийшли підтримати Україну і що їх дуже турбує російська пропаганда в Польщі.

Це вже не вперше, коли присутність російського посла Сергія Андрєєва на цвинтарі з нагоди 9 травня викликає суперечки. У 2022 році Андрєєв зіткнувся з великою кількістю мітингувальників під час спроби покласти квіти до пам’ятника радянським солдатам. Тоді хтось з натовпу вихопив квіти у росіянина, а згодом російського посла облили червоною фарбою, як знак того, що на руках у росіян кров українців. Тоді посол Росії в Польщі залишив цвинтар на спеціально викликаному автомобілі.

Парад у Москві та погрози Путіна

У Москві 9 травня пройшов військовий парад. Російський правитель Володимир Путін під час своєї промови звинуватив Захід у “спотворенні правди про Другу світову війну” і натякнув на готовність застосувати стратегічну ядерну зброю. Диктатор заявив, що в перші роки так званої Великої вітчизняної війни СРСР боровся з нацизмом самотужки, тоді як “майже вся Європа працювала на Гітлера”. Путін також назвав всіх російських бійців, які воюють проти України, “героями” і порівняв їх з ветеранами Другої світової війни.

У понеділок, 6 травня, Міністерство оборони Росії оголосило про підготовку до ядерних навчань. Зокрема, під час маневрів російська армія планує нібито відпрацювати підготовку до застосування тактичної ядерної зброї. Підготовку до навчань Кремль виправдовує “провокаційними діями” країн Заходу щодо війни РФ проти України.

Нагадаємо, у Кремлі у вівторок, 7 травня, відбулася так звана церемонія “інавгурації” Володимира Путіна. Він незаконно “розпочав” свій п’ятий термін на посаді ще на шість років. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Не лише Раїсі: світові лідери, які загинули в авіакатастрофах

Окрім президента Ірану Ібрагіма Раїсі, в авіакатастрофах у попередні десятиліття загинула низка інших світових лідерів. Зокрема, до…

5 хв. ago

Більше половини нових ФОПів в Україні відкрили жінки: який бізнес обирають найчастіше

Понад 43 тисячі ФОПів в Україні у 2024 році створили жінки за даними Єдиного державного…

18 хв. ago

Хрестики принцеси Діани: історія та причини, чому їх майже не носили

Стало відомо, як Меган Маркл отримала прикрасу покійної принцеси Діани. Про це пише Page Six. Перебуваючи в Нігерії під…

26 хв. ago

Ви просто ушльопки: киян обурив концерт Вєрки Сердючки з піснями російською

Найбільше хейту артист Андрій Данилко отримав від колишніх політиків, які нині служать у ЗСУ, та…

38 хв. ago

В Україні вже розшукують майже 100 тис. ухилянтів: в якому регіоні їх найбільше

У яких регіонах чоловіки найбільше ухиляються від мобілізації. В Україні 18 травня вступив в силу…

46 хв. ago

Китай запроваджує санкції проти США

Китай включив оборонні та космічні підрозділи компаній Boeing, а також General Atomics Aeronautical Systems та…

52 хв. ago