На Заході заговорили про переговори з Росією: думка екс-розвідника США

Що ближче НАТО до України, то більше Путін розмахуватиме своєю ядерною зброєю і то вищий ризик її застосування. У зв’язку з цим лідерам західних країн потрібно подумати про “альтернативні шляхи” до миру, включно з переговорами, пише старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир, екс-офіцер національної розвідки США в Європі Крістофер С. Чіввіс для The Guardian.

Експерт нагадав про те, як розчаровані нестабільним станом воєнних дій в Україні та тривалими затримками допомоги США, лідери Франції та Великої Британії останніми кількома днями посилили свої обіцянки Україні: президент Франції Еммануель Макрон повторив, що він може відправити війська, а міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон дав Україні зелене світло для нанесення ударів по території Росії переданою зброєю.

“Їхнє розчарування зрозуміле, як і спокуса взяти більш безпосередню участь у війні, маючи потужнішу зброю і більше гарантій довгострокової підтримки України. Можливо, за наявності достатньої кількості часу і набагато більших зусиль, а також якщо Вашингтон зможе зберігати концентрацію уваги серед усіх криз, що насуваються на нього, Україна в кінцевому підсумку зможе відновити свої позиції на полі бою. Тоді вона, можливо, зможе почати повертати частину територій, які вона втратила на користь Росії, – можливо, 2025 року, а можливо, і через рік після цього”, – припустив Чіввіс.

Також нагадується, як у відповідь на висловлювання Макрона і Кемерона Кремль виступив із гнівною заявою, анонсувавши навчання тактичної ядерної зброї.

“Хто може знати з достатньою впевненістю, коли такий нерозважливий автократ може вирішити, що настав час дати Заходу урок за допомогою тактичного ядерного удару? Внутрішні російські документи, а також остання заява Кремля припускають, що поріг застосування ядерної зброї Росією досить високий, але стає все нижчим. Річ у тім, що Україна, НАТО або будь-хто за межами найближчого оточення Путіна майже не можуть знати про ядерні “червоні лінії” Путіна з упевненістю, необхідною у світлі серйозності проблеми, – додав експерт. – Той факт, що Росія поки що не застосувала ядерну зброю, не дає впевненості в тому, що вона не зробить цього в майбутньому… Сам Путін, можливо, навіть не знає напевно, якими є його “червоні лінії”, поки не зрозуміє, що Україна перетнула їх на полі бою”.

На його думку, західним лідерам необхідно тверезо оцінювати ризики і проявляти обачність у своїх підходах.

“Замість того, щоб уявляти, як поступові військові кроки з надання допомоги Україні можуть коли-небудь призвести до досі невловимої перемоги, лідерам необхідно подумати про те, як відкрити альтернативні шляхи до миру – шляхи, що не покладаються лише на військові засоби та на яких переговори можуть зіграти вирішальну роль у західній стратегії. Інші варіанти занадто небезпечні”, – вважає Крістофер С. Чіввіс.

Ядерні навчання в Росії

Нагадаємо, днями стало відомо, що Путін доручив армії провести навчання з тактичною ядерною зброєю.

Повідомлялося, що навчання проводитимуться ракетними підрозділами ППО Південного військового округу. Ця територія охоплює не тільки Росію, а й Крим, який був анексований у 2014 році, і чотири українські області на південному сході, які були частково окуповані Росією.

Ольга Степанова

Recent Posts

Усик піднявся у рейтингу найкращих боксерів світу після перемоги над Ф’юрі

Днями український боксер Олександр Усик переміг британця Тайсона Ф'юрі у 12-раундовому поєдинку. Після цього бою авторитетний журнал…

8 хв. ago

Понеділок почався не радісно: якої потужності вирує магнітна буря на Землі

Сонце не перестає випускати нові викиди корональної маси (СМЕ) у космос і один з таких…

20 хв. ago

У центрі Києва – потоп. Водою залило вулицю біля “Олімпійського” (відео)

У Києві в районі національного спортивного комплексу "Олімпійський" вулицю залило водою. Рух транспорту було дещо…

28 хв. ago

Чи може поліція доправляти ухилянтів до ТЦК – адвокат пояснив повноваження правоохоронців

В Україні 18 травня вступив в силу новий закон про мобілізацію. Адвокат Роман Сімутін пояснив, чи…

40 хв. ago

У Києві знову плануються відключення світла: як працюватимуть графіки

Ввечері 20 травня у Києві очікуються стабілізаційні відключення світла. Графіки повинні працювати з 18:00. Про це повідомив гендиректор компанії YASNO…

47 хв. ago

Принц Гаррі та Меган Маркл відзначили річницю весілля: як пару привітала королівська родина

19 травня принц Гаррі та Меган Маркл відзначили шосту річницю спільного життя. Але жодних публічних привітань з…

59 хв. ago