Чи може український дрон збити літак Путіна?

Російський диктатор Путін перестав літати в Сочі через страх за власне життя після атак безпілотників по об’єктах у місті , повідомило російське видання “Агентство” з посиланням на джерела.

Чи справді українські БПЛА можуть загрожувати борту російського диктатора? Таке питання сайт Charter97.org поставив українському військово-політичному оглядачу групи «Інформаційний опір» Олександру Коваленко :

— Почну з того, яка відстань від найближчої зони можливого запуску українських безпілотників до Сочі. Якщо ми говоримо про Херсонську область, то це приблизно 700 кілометрів, якщо говоримо про Запорізьку — 500 кілометрів.

Коли відбувається пуск безпілотників з території України по РФ, у певний момент навіть над тимчасово окупованими територіями вони починають фіксуватися засобами ППО. Це не фактор несподіванки — вони фіксуються.

Середня швидкість БПЛА – 180 км/год. Щоб пролетіти 500 кілометрів до Сочі, йому потрібно близько трьох годин. І тут постає питання: фіксуючи український безпілотник, який траєкторією польоту прямує до Сочі, за три години можуть попередити борт №1? Звісно ж можуть.

Не думаю, що причина того, що Путін перестав літати в Сочі — українські безпілотники. У мене суттєві сумніви щодо цього.

Якби Україна мала, наприклад, балістичні ракети з радіусом дії 1000 км або навіть крилаті ракети з радіусом дії до 700 км, то в такому разі, так, можна було б говорити, що певний ризик є. Але якщо ми говоримо про безпілотники, досить повільну мету, то питання в іншому: збити чи не збити.

Російська ППО у питаннях знищення українських безпілотників, як ми бачимо останнім часом, м’яко кажучи, не дуже високий рівень ефективності демонструє, але літак на швидкість 700-800 км/год від безпілотника піде без проблем, отримавши попередження на 1-2 години.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Мобілізація в обхід ТЦК: комбриг розповів, як це працює

Новий командир 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Олександр Охріменко схвально відгукнувся про рішення…

7 хв. ago

Українці зможуть отримувати пенсії у новий спосіб: нардеп розкрив деталі

В Україні готують законопроєкт, який передбачає можливість виплати пенсій через платіжну систему "Нової пошти". Це…

18 хв. ago

Вимовляти демобілізація скоро стане взагалі протизаконно: крик душі Олега Сенцова

Режисер Олег Сенцов від початку повномасштабної війни вже тривалий час захищає нашу країну від окупантів. Він був…

24 хв. ago

За самоволку не каратимуть: у Раді ухвалили законопроект

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який звільняє від відповідальності за самовільне залишення військової частини, якщо…

33 хв. ago

Як змусити орхідею цвісти: рослина випускатиме квітконоси знову і знову

Чим найкраще підживити орхідею, щоб вона швидко зацвіла. Орхідея – невимовно гарна квітка, але надзвичайно…

35 хв. ago

“Життя у кредит”: чому ексомбудсменку Денісову звинувачують у легалізації 1 млн доларів

У державної діячки з багаторічним досвідом, екснардепки та ексуповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової…

35 хв. ago