Ердоган закликав створити союз ісламських держав проти Ізраїлю

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган вважає, що ісламським державам необхідно утворити альянс. Він має протистояти нібито “постійно зростаючій загрозі з боку Ізраїлю”. Анкара вже зробила кроки щодо покращення зв’язків з Єгиптом та Сирією.

Про це Ердоган заявив на заході асоціації ісламських шкіл поблизу Стамбула, передає агентство Reuters. Заява Ердогана стала реакцією на загибель американки турецького походження, яка 6 вересня брала участь в акції протесту проти розширення поселень на Західному березі річки Йордан. Це стверджують Палестина та Туреччина. Ізраїльські військові відповіли, що ще вивчають повідомлення про те, що іноземку було вбито нібито внаслідок обстрілу.

“Єдиний крок, який зупинить ізраїльську зарозумілість, ізраїльський бандитизм та державний тероризм – це спілка ісламських держав”, – наголосив Ердоган.

Турецький президент стверджує, що останні кроки, зроблені Анкарою для покращення зв’язків із Єгиптом та Сирією, спрямовані на “формування лінії солідарності проти загрози експансіонізму”. Ізраїльський експансіонізм, за його словами, також загрожує Лівану та Сирії.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац у відповідь заявив, що зауваження Ердогана були “небезпечною брехнею та підбурюванням”, цитує.Reuters. Дипломат нагадав, що турецький лідер роками співпрацював з Іраном, щоб підірвати помірні арабські режими в регіоні.

Що каже Ердоган щодо війни Ізраїлю та ХАМАС

Президент Туреччини Реджеп Ердоган 28 липня пригрозив Ізраїлю вторгненням. Він припустив, що “Туреччина може увійти в Ізраїль”.

“Ми повинні бути дуже сильними, щоб Ізраїль не зміг зробити це з Палестиною. Так само як ми увійшли в Карабах, ми увійшли в Лівію, ми зробимо те саме з ними. Немає нічого, чого не можна було б зробити. Ми просто повинні бути сильними, щоб мати можливість зробити ці кроки”, – заявив Ердоган.

Нещодавно Ердоган, вже не вперше порівняв Ізраїль з нацистською Німеччиною, а також  заявив, що прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу нібито нічим не відрізняється від Адольфа Гітлера. Натомість лідер Туреччини назвав ХАМАС національно-визвольним рухом, що “бореться за захист своїх земель і громадян” і відмовився визнавати його терористичною організацією. Тому Анкара не вважає ХАМАС терористичною організацією.

Раніше Ердоган також закликав перевірити Ізраїль на наявність ядерної зброї. Він упевнений, що вона в цієї країни є, але уряд замовчує. Він просив Німеччину сприяти встановленню гуманітарного припинення вогню у Секторі Гази.

Коломієць Надія

Recent Posts

В Україні повернуть планові перевірки бізнесу, але не для всіх: кому варто готуватися

Уряд уперше від початку повномасштабної агресії РФ скасував мораторій на перевірки деяких підприємств нехарчової продукції. Це стосуватиметься…

6 хв. ago

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

17 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

32 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

44 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

52 хв. ago

Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють

Шторм "Борис", який пройшов у країнах центральної та східної Європи, спричинив сильні зливи та повені. Величезних…

1 годину ago