Українські біженці масово залишають п’ять країн ЄС: звідки виїжджають найбільше

Станом на кінець лютого 2024 року 4,2 мільйона громадян України отримали тимчасовий захист у Європейському Союзі. Це на 37 600 осіб більше, ніж у січні.

Як йдеться у повідомлення Євростату, найбільше українських біженців наразі перебуває у трьох країнах ЄС, Йдеться про Німеччину (1,28 млн осіб), Польщу (957 тис.) та Чехію (385 тис.). Порівняно з січнем, у цих країнах кількість українців, які отримали тимчасовий захист, також зросла.

Водночас в деяких країнах ЄС спостерігається зменшення цієї кількості. Найбільше воно у Австрії (-1 420 осіб), Франції (-685 осіб), Естонії (-550 осіб), Нідерландах (-120 осіб) та на Мальті (-20 осіб).

Тимчасовий захист в ЄС українці отримують на основі рішення Ради ЄС від 4 березня 2022 року. Це рішення дійсне до 4 березня 2025 року. Більшість українських біженців, які отримали тимчасовий захист у ЄС, – це жінки (46%) та діти (33%).

У яких країнах виплати біженцям з України найбільші?

Розмір соціальних виплат для українських біженців у Європі значно відрізняється залежно від країни. Найбільше отримують у Бельгії (1140 євро на місяць), Ірландії (824 євро) та Норвегії (650 євро). Найменші виплати у Великій Британії – від 300 євро на людину.

Водночас Німеччина готується впровадити спеціальні дебетові картки для шукачів притулку, які обмежуватимуть використання ними отриманих від держави виплат. Цю ініціативу підтримали три парламентські фракції урядової коаліції. Законопроект буде винесений на голосування у нижній палаті парламенту.

Ольга Степанова

Recent Posts

Тепер біда не лише від «Шахедів»: у ЗСУ розповіли, чим росіяни дедалі частіше атакують Україну

Російські загарбницькі війська дедалі частіше, крім "Шахедів", використовують дрони невстановленого типу. Але вони часто потрапляють…

4 хв. ago

Київ накриє сильна злива: синоптики зробили прогноз погоди на 6 жовтня

У ніч на 6 жовтня Київ та область накриє сильна злива, яка протримається до вечора.…

6 хв. ago

Затримано голову Хмельницької МСЕК, яка викидала сумки з 500 тис. дол. через вікно

Працівники ДБР затримали керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи, яку підозрюють у незаконному збагачені. Напередодні у службових кабінетах і…

13 хв. ago

Вчені розгадали секрет привабливості картини “Дівчина з перловою сережкою”

Вчені виміряли реакцію мозку під час перегляду картини "Дівчина з перловою сережкою" Яна Вермера та…

21 хв. ago

Україна перейшла до повільного відступу: NYT описала ситуацію на фронті

В умовах значної чисельної переваги ворога Україна змушена вдаватися до тактики повільного відступу із запеклими боями,…

23 хв. ago

Світло знову продають по 2,64 грн за кВт, але не для всіх: кому пощастило

З 1 жовтня тариф на електроенергію знизиться з 4,32 до 2,64 грн за 1 кВт*год.…

29 хв. ago