Наришкін пригрозив, що США влаштують собі в Україні “другий В’єтнам”

Голова зовнішньої розвідки президента Росії Сергій Наришкін заявив у четвер, 7 грудня, Сполученим Штатам, що підтримка України з боку Заходу перетворить конфлікт на “другий В'єтнам”, який переслідуватиме Вашингтон протягом багатьох років.

Про це пише Reuters

Путін ввів війська в Україну на початку минулого року, спровокувавши війну, яка забрала сотні тисяч життів і призвела до найбільшого за останні шість десятиліть протистояння між Росією і Заходом.

Захід надав Україні понад 246 мільярдів доларів допомоги та зброї, але український контрнаступ провалився, і Росія продовжує контролювати трохи менше п’ятої частини української території.

“Україна перетвориться на “чорну діру”, яка поглинатиме все більше ресурсів і людей”, — заявив Сергій Наришкін, голова Служби зовнішньої розвідки Росії (СЗР), в статті у внутрішньому журналі СЗР “Оперативник розвідки”.

“Зрештою, США ризикують створити для себе “другий В’єтнам”, і кожній новій американській адміністрації доведеться намагатися впоратися з цим”, — написав він. 

Президент США Джо Байден попереджав, що пряма конфронтація між НАТО і Росією може спровокувати Третю світову війну, і неодноразово виключав можливість відправки американських солдатів в Україну.

Війна у В’єтнамі була фактично конфліктом “Холодної війни” між Сходом і Заходом, в якому Сполучені Штати воювали на боці сил Південного В’єтнаму проти Півночі, підтримуваної комуністичними державами Китаю і Радянським Союзом.

Війна, в якій загинуло кілька мільйонів людей, закінчилася в 1975 році перемогою Північного В’єтнаму і ганебною поразкою Сполучених Штатів, які втратили понад 58 000 своїх бійців і розпалили потужний антивоєнний рух у себе вдома.

У середу, 6 грудня, Байден звернувся до республіканців з проханням надати Україні нову порцію військової допомоги.

“Якщо Путін захопить Україну, він на цьому не зупиниться”, — сказав Байден, передбачивши, що Путін піде далі і нападе на союзника по НАТО.

Тоді, додав Байден, “ми матимемо те, чого ми не прагнемо і чого ми не маємо сьогодні: американські війська воюватимуть з російськими військами”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

11 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

20 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

27 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

32 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

39 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

49 хв. ago