РФ створила секретний підрозділ для атак на світову підводну інфраструктуру

США виявили підвищену активність Росії в районі ключових підводних кабелів. У Вашингтоні вважають, що тепер Москва може проводити диверсійні операції, спрямовані на виведення з ладу найважливішої частини світової комунікаційної інфраструктури.

CNN пише, що Росія приділяє дедалі більше уваги створенню спеціального військового підрозділу, який розгортає значний флот надводних кораблів, підводних човнів і морських безпілотників – це підрозділ “Головне управління глибоководних досліджень Генерального штабу” (ГУГД).

“Ми стурбовані підвищеною військово-морською активністю Росії в усьому світі й тим, що розрахунки Росії щодо нанесення шкоди критично важливій підводній інфраструктурі США та їхніх союзників можуть змінитися”, – заявив американський чиновник. “Росія продовжує розвивати військово-морський потенціал для підводних диверсій, здебільшого за допомогою ГУГД – підрозділу, що ретельно охороняється і управляє надводними кораблями, підводними човнами і військово-морськими безпілотниками”.

Зазначається, що США регулярно відстежують російські кораблі, які патрулюють поблизу найважливіших об’єктів морської інфраструктури та підводних кабелів, які часто знаходяться далеко від російських берегів.

Підводні кабелі становлять найважливішу основу інтернет- і телекомунікаційного трафіку в усьому світі. Велика частина комунікацій проходить великою мережею високошвидкісних оптоволоконних кабелів, прокладених дном океану. Скоординована атака може істотно порушити приватний, урядовий і військовий зв’язок такими кабелями, а також роботу галузей, що залежать від цих комунікацій, включно з фінансовими ринками і постачальниками енергії.

Підводними кабелями також передається величезна кількість електроенергії між кількома європейськими країнами.

США та їхні союзники уважно стежать за військово-морською активністю Росії над ключовими підводними кабелями по всьому світу. Командири патрульного корабля НАТО у квітні 2023 року розповіли, що останніми роками вони спостерігали зростання активності над підводними кабелями в Балтійському морі.

Моря навколо Північної Європи є об’єктом спостереження та активності військових РФ. Минулого року спільне розслідування, проведене громадськими мовними компаніями Швеції, Данії, Норвегії та Фінляндії, показало, що у водах Північної Європи діє цілий флот імовірних кораблів-шпигунів, які можуть здійснювати диверсії на підводних кабелях і вітряних електростанціях.

Телекомпанії протягом кількох років відстежували близько 50 кораблів, що діють у цьому районі, використовуючи підводне спостереження, щоб намітити місця для потенційних атак.

Американський чиновник заявив, що США розглядатимуть будь-який саботаж на підводній інфраструктурі як значну ескалацію російської агресії за межами України.

Коломієць Надія

Recent Posts

Китай хоче першим “захопити” Місяць і побудувати там базу: плани були розкриті до 2050 року

Китай планує побудувати місячну базу на південному полюсі Місяця, щоб створити мережу вузлів як на поверхні…

5 хв. ago

Перше у світі “водневе” місто вироблятиме 600 т “зеленої” енергії на день

Саудівська Аравія побудує своє власне Водневе місто: цей острівець технологій вироблятиме до 600 тонн зеленої…

15 хв. ago

“Укрзалізниця” припинила продаж квитків на поїзд у Польщу: яка причина та чи відновлять сполучення

"Укрзалізниця" припиняє продаж квитків на напрямок Рава-Руська – Варшава, починаючи з 22 вересня. Це пов’язано із закінченням терміну дії угоди…

24 хв. ago

Українцям приготуватися: ЄС запроваджує нові правила в’їзду

Незважаючи на військовий стан в Україні та обмеження на виїзд, деякі громадяни нашої країни таки…

30 хв. ago

Міноборони готує новий формат видачі повісток: в міністерстві розповіли деталі

Міноборони планує автоматизувати процес видачі повісток, розповів у подкасті DOU розповів начальник Управління інформаційних технологій Міністерства оборони Олег…

42 хв. ago

Якщо план — зимувати в Європі: що потрібно зробити ще в Україні

Багато хто з майбутніх біженців вагається: чи варто займатися "паперовою роботою" та оформлювати документи, якщо…

51 хв. ago