Німецька бюрократія перетворила пошук роботи українськими лікарями-біженцями на справжнє пекло

До Німеччини прибуло багато лікарів-біженців з України та Сирії, але процес визнання їхньої кваліфікації в країні виявився справжнім квестом. Незважаючи на те, що Німеччина потребує медичних працівників як ніколи, бюрократія робить цей процес повільним і дорогим.

За інформацією Deutsche Welle, лікарі-біженці стикаються з масою проблем: їм потрібно надати купу документів, що підтверджують їхню освіту.

Але деякі університети, наприклад, в Україні, постраждали від війни і не можуть видати потрібних паперів. А переклад та легалізація документів коштуватимуть тисячі євро – для багатьох біженців це непідйомні суми.

Доктор, фото: Getty Images

Не допомагає і те що, що Німеччина складається з 16 федеральних земель, кожна з яких має вимоги до визнання медичних кваліфікацій. Лікарі нерідко проходять додаткові стажування та іспити у кожній конкретній землі, що лише ускладнює процес.

Крім того, ліцензія може займати місяці або навіть роки, а іноді її видають лише на два роки. Це означає, що лікарі-біженці можуть залишитися без роботи через затяжки з документами. Сирійські лікарі також стикаються з додатковими труднощами через загрозу депортації.

Водночас Німеччина ризикує зіткнутися з дефіцитом близько 50 тисяч лікарів у найближчі роки, хоча в країні вже проживає понад 2 мільйони біженців, багато з яких – кваліфіковані медики.

лікарня

Що кажуть самі біженці?

Українці, які тимчасово перебувають у Німеччині, мають доступ до медичної системи, але записатися до лікаря – завдання нелегке. Черги можуть розтягнутися на півроку.

Олена Храмцова, українка, яка живе в Німеччині 20 років, каже, що хоча обладнання в країні відмінне, доступ до медичної допомоги залишається серйозною проблемою. Необхідність перекладача на прийомах та довгі черги до фахівців – це реальність, з якою стикаються багато хто.

Також, брак медичного персоналу та низькі зарплати ведуть до вигоряння лікарів та медсестер, що сприяє їхньому відтоку за кордон у пошуках кращих умов праці.

Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

44 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

45 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

47 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

57 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

59 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago