У Латвії посилюють покарання за ухилення від мобілізації

Сейм Латвії ухвалив у остаточному читанні поправки до Кримінального закону країни, які, серед іншого, посилюють кримінальне покарання за навмисне ухилення від мобілізації.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на пресслужбу Сейму.

Умисне ухилення від мобілізації особи, яка підлягає мобілізації у зв’язку із заходами цивільної оборони, каратиметься позбавленням волі на строк до одного року, ухилення військовослужбовця запасу, резервіста або земессарга (бойця Земессардзе, добровольчих загонів, які виконують функції національної гвардії) — позбавленням волі на строк до трьох років. Нині закон передбачає такі покарання: короткострокове ув’язнення, пробаційний нагляд, громадські роботи чи штраф.

Також посилене покарання за інші види провин. Відповідно до нових поправок передбачено, що використання чужої ідентичності, якщо це завдає значної шкоди державі, місцевому самоврядуванню чи особі, чия ідентичність була використана, або якщо вона вчинена з помсти, користі чи шантажу, карається позбавленням волі на строк до одного року, тимчасовим позбавленням волі, примусовими роботами чи штрафом.

Якщо зазначений злочин скоєно під час складання іспиту на знання латиської мови або інших знань, передбачених Законом про громадянство, для набуття громадянства Латвії шляхом натуралізації, строк позбавлення волі збільшується до двох років.

Депутати також вирішили скасувати можливість призначення громадських робіт як покарання за водіння у стані алкогольного, наркотичного, психотропного, токсичного чи іншого сп’яніння. Також громадські роботи не призначатимуться за відмову пройти тест на наркотики чи залишення місця ДТП.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У Міноборони повідомили, скільки українців оновили свої дані через Резерв+

В Україні добігає кінця термін, коли українцям потрібно оновити свої військово-облікові дані у ТЦК, або через застосунок…

48 хв. ago

Ніколи не робіть це 07.07, бо трапиться біда

У неділю, маємо дзеркальну дату — 07.07.2024. Це означає, що нас чекає особливий день, сприятливий…

51 хв. ago

Білий – тренд сезону: модний костюм на літо від Кайлі Дженнер

Популярна американська модель та блогерка Кайлі Дженнер полюбляє носити екстравагантні та нестандартні вбрання. Так, вона…

1 годину ago

Що включити в раціон жінкам за 50: поради дієтолога

Те, що людина регулярно їсть і п'є, має величезний вплив на здоров'я. Якщо вам за 50…

1 годину ago

Робота в Польщі дає право українцям на отримання польської пенсії: яким буде її розмір

Робота в Польщі дає українцям, нарівні з поляками, право на отримання польської пенсії. Щоб мати…

2 години ago

До яких особистих даних військовозобов’язаних громадян може отримати доступ ТЦК

Президент України Володимир Зеленський підписав зміни до закону про реєстр призовників, військовозобов'язаних і резервістів "Оберіг".…

2 години ago