Китай вплутався у морський конфлікт із Філіппінами

Берегова охорона Філіппін 7 червня звинуватила своїх китайських колег у тому, що вони заважали їм евакуювати хворого військового з мілини Аюнгін у Південно-Китайському морі. Омель є спірною територією, на яку претендує КНР.

Про це повідомляє Reuters .

В інциденті, який, за словами Філіппін, стався минулого місяця, брав участь член невеликого загону морських піхотинців, який охороняв BRP Sierra Madre, філіппінське судно, яке пришвартувалося на спірній мілини Аюнгін, яку також називають Другою мілиною Томаса. Минулого року між береговою охороною Філіппін та Китаю відбувалася низка зіткнень.

Представник берегової охорони Джей Тарріела заявив, що катери берегової охорони та військово-морські сили зазнали переслідувань з боку китайських судів, незважаючи на те, що їм повідомили, що операція мала медичний характер і Філіппіни намагалися евакуювати хворого солдата.

«Варварській та нелюдській поведінці берегової охорони Китаю немає місця в нашому суспільстві», — заявив Тарріела у своїй заяві.

Тарріела сказав, що китайська берегова охорона «брала участь у небезпечних маневрах і навіть навмисно протаранила» військовий катер, коли той перевозив хворого бійця.

«Те, що мало бути простою операцією з медичної евакуації, стало гонитвою», — заявив військовий.

Глава філіппінського військового відомства Ромео Браунер заявив у вівторок, що перша спроба перевезти хворого солдата до західної провінції Палаван провалилася після того, як її заблокували китайці.

Наступного дня за допомогою філіппінської берегової охорони було здійснено ще одну спробу, і солдатів було успішно евакуйовано.

Китай претендує майже на все Південно-Китайське море, яким щороку перевозяться судна на суму понад 3 трильйони доларів, і розмістив сотні суден берегової охорони на відстані 1000 км від своїх берегів, щоб контролювати те, що, за його словами, знаходиться під його юрисдикцією.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Принцеса Анна поділилася першою заявою після струсу мозку

Принцеса Анна поділилася своїм першим повідомленням після того, як її виписали з лікарні, де вона…

28 хв. ago

Астронавти NASA застрягли в космосі на пів року через поломку корабля

Американські астронавти Баррі Вілмор та Суніта Вільямс, які мали повернутися на Землю після тижневої місії…

32 хв. ago

В Україні з’явиться новий податок: ціни збільшаться на низку популярних продуктів

До Податкового кодексу введуть нову ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру…

35 хв. ago

Уряд погодився збільшити бронь від мобілізації для чиновників та працівників держструктур

Кабінет міністрів вніс зміни в організацію призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації. Про це повідомив представник…

40 хв. ago

“Все глибша і глибша прірва”: Притула висловився про українців, що виїхали за кордон

Колишній телеведучий та волонтер Сергій Притула розкритикував владу за обмеження українців за кордоном на тлі посилення мобілізації.…

44 хв. ago

Євросоюз перестав купувати в України яйця та цукор без мита

Європейська комісія ухвалила рішення про введення скасованого раніше в рамках торговельного безвізу мита на два…

57 хв. ago