У Швеції полегшать життя українцям: що пропонує уряд

Уряд Швеції хоче полегшити життя біженцям з України, давши можливість швидше зареєструватися та отримати номер соціального страхування.

Як повідомляє Sveriges radio, українці, зареєстровані у Швеції, отримують право на медичну та стоматологічну допомогу, відповідні виплати, пов’язані з доглядом дітей.

“Це буде більшим покращенням. Це означає, що вони мають повний доступ до медичного обслуговування. Вони одержують доступ до стоматологічної допомоги. Вони отримують можливість наглядати за дітьми та перебувати у відпустці для догляду за дитиною. Також, використовуючи свій номер соціального страхування, вони можуть отримати банківський ідентифікатор, який полегшує контакти з владою і, наприклад, з дитячою школою”, — каже міністр міграції Марія Малмер Стенергард.

Зазначається, що зазначені блага стосуються українців, які мають посвідку на проживання у Швеції за правилами ЄС. Зараз вони повинні прожити у Швеції три роки, перш ніж їх можна буде вписати в регістр населення та отримати номер соціального страхування.

Проте уряд хоче змінити ці правила, аби українці змогли зареєструватися за рік. Зокрема, передбачається, що нові правила набудуть чинності 1 листопада. Після реєстрації громадяни України отримають також можливість брати участь у програмі агентства з працевлаштування, яка включає підтримку, заходи щодо вивчення шведської мови та пошуку роботи. Тоді вони отримають значніші грошові виплати. Зокрема, сьогодні від Шведської міграційної агенції українці добова допомога у розмірі 71 шведської крони (6-7 євро), а за участю у програмі компенсація становитиме 308 крон на день (близько 30 євро).

Водночас українці не матимуть права на всі пільги. Наприклад, не зможуть отримувати допомогу на дитину чи житло. На думку шведських експертів, без матеріальної підтримки на житло та “дитячих виплат” багатьом українцям знадобиться додаткова фінансова підтримка з боку муніципалітету.

Ольга Степанова

Recent Posts

5 речей, які ніколи не одягне багата жінка: вони видають несмак і мають дешевий вигляд

Багатство не гарантує гарний смак, але воно дає можливість одягатися якісно та елегантно, тому доволі…

5 хв. ago

Україна отримала військову допомогу від Британії: Шаппс розповів, що в пакеті

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс підтвердив військову допомогу, яка "поспіхом" передається Україні. За його словами,…

17 хв. ago

“Слуга народу” Мезенцева після таємного роману вийшла заміж за депутата Київради

Нардепка "Слуги народу" Марія Мезенцева вийшла заміж. ЇЇ чоловіком став за депутат Київради Юрій Федоренко. Про заміжжя…

25 хв. ago

Названо продукти та напої, що провокують набряки ніг

Набряк ніг, щиколоток і ступнів - це стан, який виникає, коли в тканинах накопичується рідина.…

37 хв. ago

“Технократ, який бере під контроль військові зусилля Путіна”: NYT про нового главу МО РФ

За понад два роки війни проти України президент Росії Володимир Путін виявив, що технократи, яких він зібрав…

45 хв. ago

Населених планет набагато більше, ніж вважалося раніше: нове дослідження вчених

Умови, що сприяють появі життя, існують і за межами зони населеності. Таким чином позаземне життя…

57 хв. ago