Путіну поставили німе запитання,- експерт

Президент Франції Еммануель Макрон енергійно та послідовно продовжує свій особистий психологічний поєдинок із кремлівським диктатором. Два з половиною місяці тому у найважчий для України момент він заявив, що завдання Росії поразки в її агресивній війні є для Франції питанням честі та питанням власності безпеки. І він не відкидає можливості відправлення французьких військ до України.

Отримавши з Кремля очікувану порцію загроз, включаючи ядерні, на адресу Франції, Макрон зробив дві уточнюючі репліки, призначені, перш за все, для одного конкретного персонажа, пише Андрій Піонтковський, kasparov.ru.

По-перше, він вважав за необхідне повідомити, що «французькі військовослужбовці, як і їхні британські колеги вже беруть участь у бойових діях на території України. Вони обслуговують поставлені нами українцям крилаті ракети Scalp і Storm Shadow.

По-друге, він дуже коротко і сухо нагадав: «Франція теж має ядерну зброю».

Двома короткими фразами Макрон не лише обнулив усю кремлівську пропагандистську машину, яка працює як на внутрішню, так і на західну аудиторію, а й обрушив «стратегічний задум» війни, оголошеної Путіним Вільному світу.

Подивіться, яка дискусія розгорнулася на всіх російських «патріотичних» каналах. Російське Z-бидло обурено вигукує: насправді, Макрон оголосив Росії війну, визнав, що французькі військовослужбовці вже беруть участь у бойових діях. То чому ми досі не завдали ударів по Франції?! Ну, добре, нехай не одразу ядерною зброєю – у нас же є чудова конвенційна зброя, аналогів якій немає у всьому світі.

Та тому й не завдали, що ударом по французькій території Путін набере чинності проти РФ весь арсенал НАТО. Його вже турбуватиме не питання – 40 чи 60 винищувачів F-16 дадуть українцям голландці. Йому протистоятимуть потенційно тисячі (!) натовських літаків усіх типів.

Путін це чудово розуміє. Він ніколи не збирався воювати з НАТО конвенційною зброєю. Як і ядерним теж. Він вирахував західних чемберленів і розраховував обійтися ядерним шантажем. Починаючи з анексії Криму, коли “російські ядерні сили були приведені в бойову готовність на випадок військового протистояння з боку західних країн”.

Включно з «ультиматумом», згідно з яким Захід повинен капітулювати, «зібрати монатки і забратися геть» зі сфери життєвих інтересів переможного улусу Джучі до лінії Батия-Джугашвілі (1245, 1945).

Починаючи з мюнхенської промови Путіна, світ ставив собі питання, які ж інструменти, окрім своєї знаменитої «духовності», могла б задіяти для успішної конфронтації з блоком НАТО держава, яка в рази поступається НАТО з економічного розвитку, науково-технологічного рівня, потенціалу конвенційних збройних сил ?

Путін відверто відповів на нього 9 лютого 2022 на спільній прес-конференції з Макроном – ядерний шантаж. Дослівно він сказав:

«Звичайно, конвенційні потенціали об’єднаної організації НАТО та Росії непорівнянні. Ми розуміємо, але ми також розуміємо, що Росія – одна з провідних ядерних держав, а за деякими компонентами за сьогоденням навіть багатьох випереджає».

Очевидно, Путін вирішив тоді нагадати своєму візаві, що за даними SIPRI на лютий 2022 року Росія мала 1588 розгорнутих стратегічних ядерних боєголовок, а Франція — 280.

Але якби на основі свого «випередження» Путін зважився на ядерну війну з Францією, то він не встиг би насолодитися своєю перевагою. До його 1588-ої боєголовки справа не дійде. Росія та Франція просто перестануть існувати як сучасні держави після обміну ударами першими десятьма своїми боєголовками.

26 лютого 2024 року Макрон взяв на себе де-факто роль Лідера Вільного світу.

Формальний традиційний лідер – США – явно не справлялися із цією відповідальністю. Вже понад чотири місяці трампістами було заморожено у Конгресі військову допомогу Україні. Та й сама байденівська адміністрація так і не спромоглася чітко визначити свої цілі у війні в Україні. Деколи складалося враження, що вона побоювалася сценарію поразки Росії чи не більше, ніж поразки України. У кожному разі, вона безперервно накладала він обмеження і старанно проводила собі червоні лінії: «у жодному разі не провокувати Путіна», «не допустити ескалації конфлікту», «не допустити розростання їх у регіональну війну». Це говорили люди, яким Путін відкрито оголосив світову війну.

Вже в першому своєму виступі в новій якості Макрон затято обрушився на самогубну для Заходу філософію червоних ліній у війні з фашистським режимом, який не встановлює для себе жодних обмежень. За три з невеликим місяці Макрон досяг великих успіхів. У нього з’явилися могутні однодумці у країнах.

По-перше, рейганівське крило республіканської партії (McCaul, Roger, Turner), натхнене і, певною мірою, уражене новою позицією та новою роллю Макрона, здобуло перемогу над трампістами в Конгресі. І не лише забезпечила прийняття пакету військової допомоги, а й стала складовою переважної двопартійної проукраїнської більшості (80 у Сенаті, 322 у Палаті), який критикує Байдена за недостатню військову допомогу Україні. Надання Україні (нарешті!) ATACMS максимальної дальності – перша вимушена реакція адміністрації Байдена на цю критику.

Велика Британія та Франція 7 квітня (120-річна річниця проголошення Антанти) заявили про відтворення Renewed Entente Cordiale.

Цю історичну подію вони вирішили скріпити урочистою клятвою – завдати нищівної поразки путінської Росії: «We must do even more to ensure we defeat Russia. The world is watching – and will judge us if we fail». І на відміну від своїх все ще більш обережних американських колег, вони якраз ENCOURAGE and SUPPORT удари своїх крилатих ракет (дальність до 550 км) по будь-якій військовій меті на території РФ.

І останнє, можливо найголовніше. Сьогодні в Кремлі на коронацію Путіна V зібралися верхні тисячі дві путінських нотаблів. Запеклі мерзотники, один до одного, але люди добре поінформовані. Все вищевикладене добре відомо. В їхніх очах обнулений довічний читає одне й те саме німе запитання «Війну ми програли. Як із неї вилазити?».

Вони заговорять пізніше. Місяця за два. Коли французькі “Mirage” і британські “Typhoon”, оснащені ракетами “Storm Shadow” і “Scalp”, рознесуть до чортової матері символ путінської злочинної авантюри – Керченський міст.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Названо продукти та напої, що провокують набряки ніг

Набряк ніг, щиколоток і ступнів - це стан, який виникає, коли в тканинах накопичується рідина.…

4 хв. ago

“Технократ, який бере під контроль військові зусилля Путіна”: NYT про нового главу МО РФ

За понад два роки війни проти України президент Росії Володимир Путін виявив, що технократи, яких він зібрав…

12 хв. ago

Населених планет набагато більше, ніж вважалося раніше: нове дослідження вчених

Умови, що сприяють появі життя, існують і за межами зони населеності. Таким чином позаземне життя…

24 хв. ago

Беріть обов’язково з собою усі довідки: чоловіків попередили – є лише 4 дні

Згідно із законом про мобілізацію, встановлений термін проходження ВЛК складає 4 дні. Проте за необхідності цей термін…

32 хв. ago

У Фінляндії продали на аукціоні велосипеди мігрантів РФ, які ті кинули біля кордону (фото)

Митниця у Фінляндії провела аукціон, на який було виставлено 100 велосипедів, що належали російським мігрантам.…

43 хв. ago

Авіакатастрофа із президентом Ірану: чи вижив Раїсі після падіння гелікоптера

Іранські ЗМІ повідомляли, що президент їхньої країни Ебрагім Раїси вижив після “жорсткої посадки” гелікоптера, на борту…

51 хв. ago