Новини світу

Інавгурація Путіна: російські еліти стурбовані, почалося суперництво

Напередодні так званої інавгурації російського диктатора Володимира Путіна серед кремлівських чиновників почалася нова хвиля суперництва за впливові позиції в уряді. Російські еліти намагаються забезпечити собі впливові ролі у разі, якщо диктатор Путін передчасно залишить владу.

Зокрема, у Кремлі почали активно розмірковувати про те, хто увійде до нового уряду після «інавгурації» Путіна. Про це йдеться в аналітиці Інституту американського вивчення війни (ISW).

Джерела в Кремлі розповіли російським «опозиційним» ЗМІ, що деякі еліти «напружені», сподіваючись на підвищення по службі та турбуючись про зниження на посаді. Також кремлівські чиновники намагаються зайняти «найвищу посаду» на випадок, якщо майбутній шестирічний термін Путіна виявиться для нього останнім.

Однак аналітики зазначили, що на сьогоднішній день немає жодних ознак того, що Путін має намір піти з влади після завершення свого майбутнього диктаторського терміну. Тому можливі зусилля ватажка Кремля зі створення еліт, які стануть його наступниками, а також зусилля еліт щодо позиціонування себе в уряді, мабуть, передчасні.

Водночас, деякі наближені до Кремля джерела припускають, що мер Москви Сергій Собянін або перший заступник глави адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко можуть стати наступним прем’єр-міністром, тоді як інші джерела висловили сумнів у тому, що нинішній прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін піде у відставку.

При цьому джерела у Федеральних зборах РФ стверджують, що депутати Держдуми вже готові повторно затвердити Мішустіна на посаді прем’єр-міністра. Два джерела, близькі до адміністрації Путіна та уряду Росії, заявили, що віце-прем’єр РФ і представник диктатора в Далекосхідному федеральному окрузі Юрій Трутнєв і губернатор Кемеровської області Сергій Цивілєв хочуть нових посад в уряді Росії.

В ISW впевнені, що зміни в позиціях російської еліти навряд чи вплинуть на процес прийняття рішень і планування політики всередині країни та на міжнародному рівні. Диктатора Путін, як і раніше, орієнтований на консерватизм, усунення всіх незгодних, перемогу у війні проти України та «поворот на Схід», ймовірно, маючи на увазі поглиблення відносин РФ із Китаєм, Іраном та Північною Кореєю. Для цього Путін намагається створити ідеологічну однорідність серед російської еліти.

Лисенко Катерина

Recent Posts

В Україні потепліє, але не без “сюрпризів”: прогноз погоди на тиждень

В період з 20 по 26 травня повітря нарешті прогріється до комфортних показників, а дачники…

1 хв. ago

Кордон охороняють ведмеді: ДПСУ лякають ухилянтів смертельною небезпекою

На гірських маршрутах поруч з українсько-румунським кордоном з’явилося багато ведмедів. Причиною збільшення випадків появи диких…

7 хв. ago

НАТО вже має модель, як закрити небо над Україною, – Business Insider

Захід вже має дієву модель захисту України від російських повітряних атак. Ця модель була наочно продемонстрована…

20 хв. ago

Трійця в Україні у 2024 році: коли святкують, прикмети та заборони

Трійця належить до перехідних свят. Дата її святкування змінюється щороку, але прив'язана до святкування Великодня. У…

22 хв. ago

Ракети вдарили по базі відпочинку під Харковом: кількість поранених зросла вдвічі

Російські окупанти двічі поцілили ракетами «Іскандер-М» по базі відпочинку в селі Черкаська Лозова Харківського району.…

24 хв. ago

Літні щасливчики: три знаки Зодіаку, яким пощастить влітку 2024 року

Астрологи назвали три знаки Зодіаку, яким улітку 2024 року варто очікувати на успіхи в різних…

38 хв. ago