$111 млрд для нацбезпеки: у Сенат США внесли новий пакет військової допомоги

Демократична більшість у Сенаті США у вівторок, 5 грудня, представили пакет заходів національної безпеки на суму близько 111 мільярдів доларів, спрямований на надання допомоги Україні та Ізраїлю, а також заходи щодо зміцнення південного кордону США.

Про це повідомляє The Hill.

Як зазначає видання, 167-сторінковий законопроєкт передбачає пакет допомоги:

  • Україні — понад 15 мільярдів доларів підтримки, зокрема для “військової підготовки, обміну розвідданими та збільшення присутності в зоні відповідальності Європейського командування”;
  • Ізраїлю — 10,6 мільярда доларів, зокрема 4 мільярди на створення потенціалу протиракетної оборони та 1,2 мільярда для прискорення “розробки системи протиракетної оборони Iron Beam”.

Крім того, за інформацією The Hill, у законопроєкті згадано 43,6 мільярда доларів, спрямовані на збільшення національного потенціалу з виробництва зброї та боєприпасів, а також інвестиції в промислову базу підводних човнів США і збільшення запасів.

Голова Сенату з асигнувань, демократ від Вашингтона Петті Мюррей, презентуючи законопроєкт, заявила, що новий пакет допомоги “конче необхідний, щоб розширити підтримку України в цей вирішальний момент”. Вона підкреслила, що “Путіну та іншим диктаторам слід дати зрозуміти, що вони не зможуть просто перечекати”.

“Сенаторам уже давно пора припинити пов’язувати партійні та крайні імміграційні пропозиції з широкомасштабними двопартійними додатковими пропозиціями”, — сказала вона.

Посилення захисту кордону з Мексикою

Внесення нового законопроєкту відбувається на тлі того, що переговори щодо південного кордону США між сенаторами з обох боків останніми днями зайшли в глухий кут, оскільки республіканці вимагають, щоб надання допомоги Україні та Ізраїлю було пов’язане зі зміцненням безпеки американських кордонів.

Таким чином демократи виділили в представленому 5 грудня пакеті близько 1,4 мільярда доларів на найм “груп імміграційних суддів, включно з асоційованими адвокатами, клерками, помічниками юристів, судовими адміністраторами, перекладачами та іншим допоміжним персоналом”.

Законопроєкт також передбачає фінансування на сотні мільйонів доларів зусиль, спрямованих на усунення “відкладених зразків ДНК, зібраних у мігрантів, з якими зіткнувся прикордонний патруль США”, а також на поліпшення проведеного Управлінням із боротьби з наркотиками “лабораторного аналізу незаконних зразків фентанілу для відстеження його незаконних поставок назад до виробників”.

Демократи заявляють, що законопроєкт також надасть понад 5 мільярдів доларів екстреного фінансування для Митної та прикордонної служби США і близько 2,3 мільярда доларів у вигляді екстреної допомоги для імміграційної та митної поліції США.

Як очікують експерти The Hill, законопроєкт буде винесено на перше процедурне голосування в середу, 6 грудня, оскільки “Україні бракує ресурсів в умовах триваючої війни з Росією”.

“Проте на нього (новий бюджетний запит. — Ред.) чекає тернистий шлях, оскільки республіканці наполягають на агресивніших пропозиціях щодо південного кордону”, — констатує видання.

Конгресмени США вимагають розглядати питання виділення допомоги Україні та посилення кордону з Мексикою разом, оскільки вбачають у цьому можливість тиску на Адміністрацію Джо Байдена щодо більшої уваги до міграційної кризи.

Раніше повідомлялося, що в Адміністрації президента США Джо Байдена попереджали, що виділені кошти для допомоги Україні закінчаться до кінця 2023 року.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago