Випнули, як кошенят: США залишили у Нігері авіабазу за 100 млн доларів через тиск проросійської хунти

Збройні сили США 5 серпня завершили виведення персоналу з ключової авіабази “201” у Нігері, де розміщувалися підрозділи безпілотників. Хунта Нігеру, яка захопила у країні владу майже рік тому, поставила Вашингтону вимогу вивести американських війскових з країни – а це понад 1000 солдатів та офіцерів.

Про це пише інформаційне агентство Reuters з посиланням на офіційних осіб США. Зазначається, що спорудження авіабази “201” поблизу міста Агадес у центральному Нігері обійшлося Сполученим Штатам у майже 100 мільйонів доларів.

До перевороту авіабаза постачала важливі розвідувальні дані про ісламістські групи бойовиків міжнародному контингенту та армії країни. Зараз базу, скоріше за все, займуть російські терористи, вуха яких стирчать за переворотом в Нігері.

У спільній заяві “міністерства оборони” Нігеру та військових США йдеться про те, що з бази вивезли усе обладнання та вивели персонал. Залишки будуть вивезені протягом кількох тижнів. Нігерська хунта давала США термін до 15 вересня 2024 року, щоб повністю вивести війська з країни. У липні Армія США залишила авіабазу “101”.

Хунта Нігеру контролюється російськими терористами. Вимогу про виведення військ США з країни “влада” висунула американцям в середині березня 2024 року, коли американські чиновники обурилися через прибуття в Нігер російських військ та пошукові партії іранських геологів, які розшукували запаси урану – сировини для виробництва ядерної зброї.

Нагадаємо, що не так давно повстанці-туареги в Малі розгромили спільну колону урядових військ та вагнерівців. Десятки російських найманців було вбито та поранено. Також багато з них було взято в полон.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

42 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

43 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

45 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

55 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

57 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

59 хв. ago