Що робити українцям без дійсного закордонного паспорту: варіанти перебування у Чехії

У Чехії чоловіки-громадяни України, термін дії закордонних паспортів яких закінчився, мають є два варіанти перебування без дійсного закордонного паспорту.

Про те, що потрібно робити, якщо термін дії паспорту закінчився, розповідає ресурс Pro Ukrainu.

У Чехії є два варіанти перебування без дійсного закордонного паспорту: cizinecký pas або паспорт іноземця та cestovní průkaz totožnosti або посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон. Проте в обох випадках йдеться про те, чи визнає МВС Чехії цю ситуацію, як таку, що чоловіки не можуть отримати новий документ незалежно від власної волі.

Як ProUkraїnu підтвердила адвокатка Оксана Різак, чоловікам не видаватимуть сizinecký pas або паспорт іноземця, оскільки МВС Чехії не вважає небажання чоловіків вносити дані про перебування за кордоном, як обставину незалежну від їхньої волі. Водночас для інституту тимчасового захисту наявність паспорта не настільки важлива. Чехія, як і Німеччина продовжуватиме захист без дійсного проїзного документа.

Cizinecký pas або паспорт іноземця можуть отримати:

Особи, котрі мають на території Чехії дійсну посвідку на постійне місце проживання та не мають закордонний паспорт. І доведуть, що не можуть отримати новий документ незалежно від власної волі.

Особи, які були вислані чи перебувають на основі ПМП. Ідеться про дітей, що були усиновлені й теж не мають документу.

Особи, що отримали додатковий захист (Doplňková ochrana). Додатковий захист — це форма міжнародного захисту, яку може отримати іноземець, якщо він боїться повернутися до своєї країни походження, але не відповідає умовам для надання притулку.

Видається на 10 років та на 5 років іноземцям до 15 років. Термін дії в окремих випадках визначається індивідуально й може бути скорочений.

Cestovní průkaz totožnosti або посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон – це проїзний документ, який деякі іноземці можуть отримати, якщо не мають дійсного проїзного документа та не можуть отримати новий у своїй країні незалежно від власної волі.

Можуть подати заявку:

Особи, що мають дозвіл на довготривале проживання або перехідне (тимчасове) проживання члена сім’ї громадянина ЄС в Чехії.

Особи, що мають класичну візу толерантності, візу толерантності, видану у зв’язку з російсько-українською війною та візу тимчасового захисту.

Особи, що мають довготривале проживання з метою возз’єднання родини, навчання та робочу картку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

7 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

7 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

7 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

7 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

7 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

7 години ago