“Міністр-рецидивіст”: у Казахстані колишній топпосадовець до смерті забив дружину

Колишнього міністра економіки Казахстану 43-річного Куандика Бішимбаєва звинувачують у жорстокому вбивстві 31-річної дружини Салтанат Нукенової. Про це пише ВВС.

За версією слідства, вбивство сталося в елітному ресторані, у закритому приміщенні — vip-кабінці, де Бішимбаєв та його дружина вечеряли. На лаві підсудних поруч з ексміністром знаходиться його двоюрідний брат Бахитжан Байжанов. Бішимбаєв, який за інформацією слідчих, вбив свою цивільну дружину з особливою жорстокістю, перед тим катуючи її, не визнає свою провину і наполягає, що Нукенова вживала алкоголь, лаялася і провокувала його.

Брат ексміністра обвинувачується у приховуванні злочину — саме за його дорученням було знищено частину записів з відеокамер спостереження.

Що доводить слідство

Насамперед слідство засвідчує, що Бішимбаєв залишив побиту дружину на підлозі ресторану, де вона протягом 6-8 годин помирала. Проте замість того, аби викликати “швидку”, ексміністр зателефонував ворожці після того, як Нукенова знепритомніла. Протягом розслідування Бішимбаєв доводив, що дружина спровокувала його лайкою і що він зовсім не бив її, а просто штовхнув кілька разів, аби првести до тями.

Врешті-решт під час слідства стало відомо, що експосадовець не став викликати лікарів, а попросив двоюрідного брата привезти аспірин із кетоналом. При цьому вже на суді Байжанов розповів, що Бішимбаєв також попросив його видалити відеозаписи, щоб його конфлікт з дружиною не потрапив в пабліків. А ще віддав братові телефон Нукенової, аби приховати її геолокацію від рідних.

За висновком судово-медичної експертизи Салтанат Нукенова померла через закриту черепно-мозкову травму. Крім того, у жертви був зламаний ніс, на голові виявлені множинні синці та пошкодження. Експертиза довела, що травми Нукенової — це не результат її падіння, як стверджує обвинувачений.

Чому це вбивство мало такий резонанс

Справа про вбивство молодої жінки власним чоловіком спричинило обурення громадськості, яка майже щоденно зіштовхується у Казахстані та інших країнах з випадками сімейного насильства. Багатогодинні трансляції судових засідань у справі Бішимбаєва дивилися сотні тисяч людей, а обговорення шокуючої справи поширилось за межі Казахстану.

Крім того, справа Бішимбаєва розвінчала міф про те, що такі страшні речі трапляються лише у родинах, які живуть за межею бідності, бо Бішимбаєв був одним з багатих привілейованих молодих чиновників, а його батько — це один із найтитулованіших ректорів країни і друг колишнього президента Нурсултана Назарбаєва. Водночас противники Бішимбаєва вимагають довічного покарання для ексміністра.

У соціальних мережах з’явився хештег #заСалтанат на підтримку вбитої, а Бішимбаєва звинувачують не тільки у вбивстві, а й у віктімблеймінгу (звинувачення жертви) та маніпуляції інформацією. Як зазначила Зульфія Байсакова, голова “Союзу кризових центрів”, справа ексміністра — це перша справа про сімейне насильство, яка розглядається за участю присяжних, та ще й в онлайн-форматі.

“Інтерес підвищений особисто до Бішимбаєва, тому що це рецидив. Він і раніше притягувався до кримінальної відповідальності, але за іншою статтею, за корупційні махінації. Президент звільнив його достроково, і він знову порушив (закон. — Ред.). І це пройшло з особливою жорстокістю”, — розповіла агентству правозахисниця.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

15 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

20 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

20 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

20 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

2 дні ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

2 дні ago