Шукали відповідь 75 років: у Гарварді знайшли секрет щастя

Багато хто витрачає роки свого життя, щоб розгадати секрет щастя і здоров’я. Є переконання, що людина має сама прийняти рішення бути щасливою.

Видання Your Tango пише, що, на думку професора Гарвардського університету, психіатра Роберта Волдінгера, щастя не має жодного стосунку до слави, грошей або успіху.

Виявляється, вся справа в людях, хоч би як сильно деякі з нас ненавиділи інших. Люди – це те, що робить нас кращими, і те, що надає всій цій метушні в житті видиму цінність.

У дослідженні, розпочатому в Гарварді в 1930-х роках, вивчали дві групи: студенти Гарварду чоловічої статі та юнаки з неблагополучних родин, які живуть у найбідніших районах Бостона.

Завдяки скануванню мозку, інтерв’ю з учасниками, аналізу крові та медичним обстеженням, дослідження, що тривало понад 75 років, дало змогу зробити досить глибокі висновки.

Вдалося з’ясувати, що секрет щастя та здоров’я криється у стосунках:

  • люди, які мають більше соціальних зв’язків, щасливіші, фізично здоровіші та живуть довше. Щастя – це інші люди;
  • якість важливіша за кількість, коли йдеться про близькі стосунки, то задоволеність стосунками позначається на здоров’ї. Ніхто не хоче провести своє життя в оточенні людей, які його не розуміють;
  • хоча конфліктні шлюби можуть бути гіршими за розлучення, “хороші стосунки” не означають відсутність сварок. Бувають злети і падіння, але довіра, відданість і повага – це головне;
  • самотність може бути неймовірно шкідливою. Люди, які живуть в ізоляції, менш щасливі, їхнє здоров’я погіршується раніше, як і функції мозку, і вони живуть менше. Ви можете почуватися самотнім навіть у кімнаті, повній людей, тому важливо оточувати себе правильними людьми.

“Хороші стосунки не обов’язково мають бути рівними завжди”, – каже доктор Волдінгер. “Деякі пари, які живуть разом десятиліття, могли сваритися день у день, але доти, доки вони відчували, що можуть покластися одне на одного в скрутну хвилину, ці сварки не відбивалися на їхній пам’яті”.

За словами Волдінгера, ми повинні приділяти стосункам стільки ж уваги, скільки й професійній діяльності: від цього в буквальному сенсі залежить наше життя. Заводьте друзів на роботі і поза нею, підтримуйте стосунки з друзями, сім’єю і близькими людьми, якими б складними вони не були.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Новий контрнаступ України: коли і якими силами він розпочнеться — The Times

Україна отримає можливість розпочати новий масштабний контрнаступ наступного 2025 року з новою технікою, яку вона…

27 секунд ago

У Києві пролунали вибухи: що відомо

У Києві близько 22:30 в суботу, 5 жовтня, пролунали вибухи. Міський голова Віталій Кличко повідомив, що в столиці…

9 хв. ago

Фіцо хоче вмовити Україну продовжувати транзит російського газу у 2025 році

На початку 2025 року можуть виникнути проблеми з поставками нафти і газу через Україну до…

13 хв. ago

Путін на дроті: хто і чому з західних політиків виступає за якнайшвидший діалог з Кремлем

Словацький прем’єр Фіцо заявив, що прагне відновити "нормальні відносини" з РФ, а німецький уряд не…

15 хв. ago

В Україні оновили вікові обмеження для водіїв: хто не зможе сісти за кермо

В Україні діють чіткі вікові обмеження для водіїв різних категорій транспортних засобів, про що нагадало…

21 хв. ago

Повісток поштою стане ще більше: десятки тисяч осіб скоро отримають свої “листи щастя”

Міністерство оборони України сформувало і відправило "Укрпошті" ще 70 тис. повісток. Документи мають електронні підписи…

24 хв. ago