Путін наказав терміново створити для нього ліки від старіння

У спільному розслідуванні «Медузи» та «Системи» (журналістський проект «Сьогодні» та російської служби Радіо Свобода) з’ясувалося, що найближче оточення Володимира Путіна скомандувало МОЗ Росії терміново знайти ліки від старіння. Відомство ще на початку червня розіслало відповідну директиву до багатьох російських науково-дослідних інститутів (НДІ), розповідають джерела, які бачили текст директиви.

За наказом МОЗ, російські НДІ повинні швидко показати всі експериментальні напрацювання, які здатні:

знижувати тягар або усунути ускладнення від старіння клітин (успішно боротися з такими захворюваннями, як саркопенія, стареча астенія, остеопороз та інші).

попереджати когнітивні та сенсорні порушення.

коригувати імунну систему «з урахуванням виявлених у ній критичних показників старіння».

здійснювати «біодрук нових органів».

Те, що директива є справжньою, підтвердили кілька медичних фахівців, які працюють у науково-дослідних медичних центрах, а також співробітник одного з академічних інститутів. Швидкість та наполегливість, з якою МОЗ зажадало від учених надати напрацювання, вразила фахівців, пишуть «Медуза» та «Система».

«Нас просили терміново надіслати всі наші розробки, причому лист надійшов, скажімо так, сьогодні, а надіслати все треба було ще вчора. Вперше в житті я з таким стикаюся, тому що зазвичай подібному передує низка нарад за участю різних фахівців, якесь публічне обговорення», — ділиться співробітник одного з російських НДІ, куди прийшла директива від МОЗ.

Інший вчений із ще одного НДІ також висловив здивування «цинічності такого наказу, який вимагає кинути решту завдань з медичного відновлення звичайних людей під час війни на користь порятунку від старості цих старих пнів (маються на увазі літні російські політики)».

Прокоментував наказ і доктор однієї з московських НДІ, назвавши директиву МОЗ «вигадками старіючого політбюро».

«Текст документа складено за принципом «дайте хоч щось». Найбільший начальник поставив завдання і чиновники кинулися його здійснювати всіма можливими способами», — вважає дослідник.

За словами інших опитаних вчених, затребувані напрацювання вони досі нікуди не відправляли, тому що відправляти нічого через величезну дорожнечу досліджень, особливо під час війни.

Як пишуть «Медуза» та «Система», пошуки вакцини від смерті прикриваються новим національним проектом уряду Росії щодо створення вітчизняних передових ліків, офіційною метою якого заявлено «збереження здоров’я сотень тисяч російських громадян». Про проект на початку року публічно заговорив сам Володимир Путін, пообіцявши перші успішні результати до 2030 року.

За інформацією трьох джерел, близьких до Кремля, справжньою причиною появи нацпроекту є «нав’язлива ідея, помножена на лобізм». І основним її лобістом є голова Інституту Курчатова Михайло Ковальчук , якого називають «улюбленим фізиком Путіна» та прихильником антинаукових теорій.

«Це Міша Ковальчук, близький друг Путіна, який одержимий ідеєю вічного життя та «геномом російської людини», добіг до президента із пропозицією зупинити старіння. Ковальчук також керує федеральною програмою з вітчизняних розробок у галузі генетики — у ній бере участь і старша дочка Путіна, ендокринолог Марія Воронцова», — поділяються джерела.

Незважаючи на високі наукові посади, Ковальчук відомий своїми висловлюваннями з приводу парадоксальних теорій, які суперечать здоровому глузду, зазначають «Медуза» та «Система». Наприклад, той вірить у створення біологічної зброї, спрямованої виключно на росіян.

Крім цього, Ковальчук лякав російських сенаторів службовими людьми — модифікованими біологічними рабами, штучно створеними в США. Представники цього підвиду, пояснював Ковальчук у Раді Федерації Росії ще у 2015 році, володіють «обмеженою свідомістю», харчуються «дешевим генно-модифікованим кормом», розмножуються «під контролем Рокфеллерів» та «разом з ЛГБТ і чайлдфрі є частиною задуму еліт США національних держав та зменшення чисельності населення планети».

У конспірологічні теорії Ковальчука охоче вірить і сам Путін, зазначають «Медуза» та «Система».

Навіть якщо не звертати уваги на Ковальчука, шансів на створення вітчизняних ліків від старіння в Росії дуже мало, впевнені джерела з-поміж експертів російських організацій і компаній по боротьбі зі старінням.

«До початку війни в Росії були всі шанси отримати значні результати у боротьбі зі старінням, а серед найбільш цитованих дослідників у цій галузі було багато вчених, які працювали в Росії. Зараз через війну та масову еміграцію фахівців ситуація для створення революційних біотехнологічних методик погана», — зазначає джерело, близьке до керівництва успішного російсько-сингапурського стартапу Gero, головою правління якого є білоруський IT-мільйонер Юрій Мельничек .

Інші експерти-прихильники «наддовгого життя» також акцентують увагу на катастрофічних наслідках війни та політики еліт для російської науки.

«Подолати власну бюрократичну машину неможливо, а у Путіна горять терміни, щоби встигнути створити ліки від старіння. Опанувати бюджети можна, але кому створювати технології? Ніхто в Росії не може похвалитися публікаціями в науковому журналі Nature на тему старіння, оскільки дуже низький рівень науки», — заявив колишній президент російського фонду «Наука за продовження життя» Михайло Батін .

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

52 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

54 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

55 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago