Шахрайство з оливковою олією у Європі сягло рекорду – The Guardian

У Європейському Союзі в першому кварталі 2024 року зафіксовано 50 випадків шахрайства або неправильного маркування оливкової олії, і це рекордний показник. Про це пише The Guardian.

«Вартість оливкової олії зросла більш ніж удвічі з 2018 року, оскільки виробництво постраждало через екстремальні погодні умови, спричинені кліматичною кризою та іншими факторами», – пише видання.

Генеральний директорат з охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів ЄС зазначає: за весь минулий рік регулятор отримав 132 повідомлення від країн-членів Євросоюзу про товари, які не відповідають вимогам. 

«Однак ці випадки лише ті, які були виявлені державами-членами та повідомлені Генеральному директорату ЄС з питань охорони здоров’я. Водночас ця цифра не включає внутрішні справи, і справжні масштаби шахрайства, ймовірно, набагато вищі», – зазначає The Guardian.

Звіти про інциденти включали олію, що забруднена недозволеними речовинами, такими як пестициди, мінеральні масла, і один випадок, коли були виявлені шматки скла.

«Було також багато випадків, коли оливкову олію першого віджиму вважали фальсифікованою, наприклад, змішуючи її з гіршою або дешевшою якісною олією, випадки, коли оливкову олію першого віджиму позначали як нерафіновану олію першого віджиму (більш преміальна нерафінована олія з нижчою кислотністю), а також кілька випадків маркування походження, що вводить в оману або неправдиве», – наголошуть автори публікації.

Із 182 повідомлень про шахрайство, надісланих до ЄС з початку 2023 року, 54 стосувалися продуктів з Італії, 41 – з Іспанії та 39 – із Греції. У липні 2022 року ЄС запровадив нові правила щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів оливкової олії, а також методів її аналізу. Представник Європейської комісії сказав, що більша кількість сповіщень у системі не вказує на підвищений ризик для споживачів. Він додав: «Щорічна більша кількість повідомлень є доказом кращого обміну інформацією між компетентними органами держав-членів та їхньої пильності щодо шахрайства в агропродовольчому ланцюжку».

За даними Європолу, ситуація з підробкою преміальних сортів оливкової олії останніми роками серйозно погіршилася. Цьому сприяли одразу кілька факторів: загальне зростання інфляції, значне падіння обсягу виробництва та зростання попиту.

Попередні дані Міжнародної ради з виробництва оливок свідчать, що очікується, що світовий рівень виробництва впаде до 2,4 млн тонн у 2023-24 роках, що на 27% менше, ніж у 2018-19 роках, і буде нижчим за прогнозований рівень споживання в 2,6 млн тонн. У результаті ціни різко злетіли. Сто кілограмів оливкової олії першого віджиму з Іспанії коштували 787 євро в листопаді минулого року проти 262,50 євро п’ятьма роками раніше, що зробило оливкову олію більш привабливим ринком для шахраїв.

Нагадаємо, вартість оливкової олії в країнах Європейського союзу у січні 2024 року виявилася на 50% вищою, ніж у січні 2023 року, повідомив Eurostat. Як зазначає статистичне відомство, ціни на оливкову олію підскочили у другій половині 2023 року: у серпні вони зросли на 37% порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Ольга Степанова

Recent Posts

Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

Кількість нападів акул на людей за останні десятиліття неухильно зростає, пише Bild. Так, за статистикою Міжнародного архіву нападів…

22 секунди ago

Стало відомо, коли червоні магнітні бурі припинять лупити по Землі

У п'ятницю, 20 вересня триває магнітна буря силою у сім балів. Геомагнітний шторм червоного рівня небезпечності, що…

7 хв. ago

“Показники зростають з місяця в місяць”: в Україні набирає обертів добровільна мобілізація

Щомісяця в Україні добровільно мобілізуються в середньому 6,5 тисяч громадян. Про це 20 вересня заявив Уповноважений представник Міністерства оборони…

16 хв. ago

Красива губернаторка: чиновниця змусила шістдесят підлеглих займатися з нею коханням

Китайська 52-річна чиновниця Чжун Ян, сумно відома тим, що мала 58 коханців, виявилася корупціонеркою і загриміла за…

25 хв. ago

F-16 розбився через уламки ракети РФ: аналітики отримали нові дані про авіакатастрофу

Американський винищувач F-16 міг втратити керування через уламки російської ракети, які пошкодили двигун і систему керування.…

33 хв. ago

Учені через 5 років знайшли епіцентр поширення COVID-19: названо всіх “підозрюваних”

Поки у світі поширюється новий варіант COVID, вчені провели детальний аналіз генетичного матеріалу, взятого за допомогою…

43 хв. ago