Взяв трохи алмазів для дружини: поліція висунула звинувачення експрезиденту Бразилії

Поліція Бразилії висунула колишньому президентові Жаїру Болсонару (січень 2019-січень 2023) звинувачення у відмиванні грошей, участі у злочинній спільноті та привласненні державного майна. Про це пише Folha de S.Paulo.

Федеральна поліція Бразилії звинуватила колишнього президента Жаїра Болсонару в розкраданні коштовностей, які він отримав на посаді глави держави, зокрема предметів розкоші, подарованих урядом Саудівської Аравії.

Щодо Болсонару та ще 11 осіб відбувається розслідування справи, пов’язане з незадекларованими алмазами, які Болсонару отримав у подарунок від влади Саудівської Аравії, коли обіймав посаду глави держави.

За даними газети O Estado de S.Paulo, у жовтні 2021 року радник тодішнього міністра гірничодобувної промисловості та енергетики Бенту Альбукерке намагався ввезти до Бразилії комплект ювелірних виробів, що складається із сережок, намиста, кільця та годинника Chopard. Коштовності вартістю $3 млн вилучили митники. Альбукерке стверджував, що прикраси призначалися дружині Болсонару Мішель. Пізніше до Бразилії ввезли другий комплект –  годинник, ручку, каблучку, запонки та чотки.

Коштовності були подаровані Бразиилії урядом Саудівської Аравії в 2019 році

Частину коштовностей вилучили митники у міжнародному аеропорту Сан-Паулу у жовтні 2021 року, коли знайшли їх у рюкзаку помічника уряду, який повертався з Ер-Ріяду.

Розслідування також показало, що Мауро Сід, колишній помічник Болсонару продав годинник Rolex і Patek Philippe магазину в США в червні 2022 року на загальну суму $68 тис. Ці годинники були подаровані урядом Саудівської Аравії в 2019 році. Болсонару особисто отримав готівку від продажу двох розкішних годинників.

Згідно з бразильським законодавством, громадяни, які прибувають з-за кордону, повинні декларувати товари вартістю понад $1 тис. Якщо ціна перевищує цю суму, стягується мито у розмірі 50% вартості. Видання зазначає, що коштовності було б звільнено від податку, якби це був подарунок Саудівської Аравії народу Бразилії, а не Болсонару.

Якби коштовності були подарунком Бразилії від Саудівської Аравії, вони б не оподатковувалися, але не належали б самому Болсонару. Швидше, додали б до президентської колекції.

Флавіо Болсонаро, старший син колишнього президента і нинішній сенатор, заявив у заяві після висунутого в четвер звинувачення, що переслідування його батька було «відвертим і безсоромним». Окрім Болсонаро, поліція висунула звинувачення ще 10 особам, зокрема Мауро Сіду та двом адвокатам Болсонаро Фредеріку Вассефу та Фабіо Вайнгартену, повідомляє одне з джерел видання.

Ольга Степанова

Recent Posts

Якщо нафтову інфраструктуру Ірану знищать, ціна на нафту швидко перевищить 200 доларів

У разі знищення нафтової інфраструктури Ірану, нафтові ф'ючерси можуть зрости до більш ніж $200 за…

2 хв. ago

“Страшна заруба”. Фронт може обвалитися через 3-4 місяці, якщо Україна не почне переговори – Арестович

Якщо Україна не ініціює мирні переговори, через три-чотири місяці фронт може впасти. Про це заявив…

8 хв. ago

Дівчина Дурова заявила, що через його арешт, вона втратила дитину

Юлія Вавилова, яка супроводжувала засновника Telegram Павла Дурова до Парижа, де його заарештували, розповіла, що під час цих…

15 хв. ago

Тейлор Свіфт очолила рейтинг найбагатших жінок-музикантів

Відома американська співачка Тейлор Свіфт стала найбагатшою жінкою-музикантом у світі. Про це повідомляє видання Forbes. Статки Свіфт оцінили у 1,6…

20 хв. ago

ЄС відмовляється від нинішньої системи військової підтримки України

Європейський Союз відмовляється від нинішньої системи військової підтримки України. Про це пише польский портал RMF24. Автори вказують,…

31 хв. ago

Зниження мобілізаційного віку до 20 років: нардеп відповів, чи готують в Раді рішення

Станом на сьодні Верховна Рада не обговорює питання зниження мобілізаційного віку до 20 років. Крім цього, це…

33 хв. ago