Козу, яку зліпив із глини принц Чарльз понад 50 років тому, продали на аукціоні

Мініатюрна керамічна коза, зроблена королем Чарльзом під час навчання в Кембриджському університеті 55 років тому, пішла з молотка на аукціоні Hansons Auctioneers у Стаффордширі за 11 000 фунтів стерлінгів, пише Daily Mail.

Іграшка, яку зліпив майбутній монарх, належала 76-річному теслі на пенсії з Колумбії (Канада) Реймонду Паттену. Її йому на 21-ий день народження подарувала тітка, яка працювала кухарем у Кембриджському університеті, де Чарльз навчався з 1967 по 1970 рік. Там жінка і познайомилася з королівською родиною.

Вважається, що це єдиний існуючий твір кераміки, створений Чарльзом. За нього розгорнулася неабияка боротьба. Лот дістався приватному американському покупцеві.

За словами Реймонда, він дорожив цим подарунком усе своє життя, але вирішив розлучитися з королівським витвором мистецтва через його “історичне значення”.

Іграшку принц Чарльз зліпив із глини наприкінці 1960-их років Фото: Hansons Auctioneers & Valuers

Експерти припускають, що тодішній принц Уельський, можливо, був натхненний на створення жовто-рожево-коричневої смугастої скульптури, вкритої емаллю, козлом-талісманом Королівського полку Уельсу.

“Моя тітка Неллі, Гелен Паттен, подарувала мені козу на мій 21-й день народження 22 червня 1969 року. Вона сказала мені, що її зробив принц Чарльз. Вона пишалася тим фактом, що він навчався в Кембриджському університеті наприкінці 1960-х років, коли вона працювала кухарем у президента Королівського коледжу. Я вважаю, що вона знала майбутнього короля особисто. Я все життя дорожив козою. Моя тітка, яка померла у віці 87 років 1993 року в Чеширі, удостоїлася честі служити членам королівської сім’ї. Вона приготувала їжу для королеви-матері”, — розповів пенсіонер.

“Цей простий керамічний виріб виявився найбільшим цапом усіх часів. Люди в усьому світі зачаровані британською королівською родиною, і можливість придбати унікальний предмет, створений королем Чарльзом, викликала великий інтерес. Попри те, що він завзятий художник, він більш відомий своїми картинами, тож це була рідкісна можливість. Я радий, що ми домоглися гарного результату для нашого клієнта”, — заявив власник аукціонного дому Чарльз Хенсон.

Керамічна фігурка покрита емаллю Фото: Hansons Auctioneers & Valuers

Принца Чарльза прийняли до Трініті-коледжу в Кембриджі 1967 року, щоб вивчати археологію та антропологію, а потім історію. Він став першим британським спадкоємцем, який здобув університетську освіту. У нього ступінь бакалавра мистецтв.

Раніше аукціоністи продавали дитячі малюнки короля Чарльза, його матері і батька, королеви Єлизавети II і герцога Единбурзького. З написами “Мама” і “Тато” їх створив Чарльз, коли йому було п’ять або шість років, у період з 1953 по 1955 рік.

За них сподівалися виручити від п’яти до 10 тисяч фунтів стерлінгів. Але кінцева сума склала майже 60 тисяч фунтів стерлінгів.

Такими в дитинстві майбутній король бачив своїх матір і батька Фото: скрін
Ольга Степанова

Recent Posts

Сталлоне купує розкішний маєток для своїх доньок майже за $25 млн (фото)

78-річний голлівудський актор Сильвестр Сталлоне вирішив зробити розкішний подарунок для трьох своїх доньок — Софії,…

28 секунд ago

Підвищення податків в Україні: хто і скільки платитиме з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні, ймовірно, збільшать податки. Відповідний законопроєкт може бути ухвалено в середині жовтня,…

9 хв. ago

На вихідних Україну несподівано розігріє до +27° (карта)

Вихідні в Україні будуть сухі та теплі. Опадів протягом 21 та 22 вересня не очікується.…

18 хв. ago

Бюджетна закуска із оселедця за 10 хвилин: сподобається всім

Оселедець – дуже смачна та бюджетна риба, яку можна їсти у маринованому вигляді, а також готувати…

26 хв. ago

Науковці визначили, скільки м’яса треба їсти на день і на тиждень: про це мало хто знає

Дослідження вчених показали, що м’ясо обов’язково треба включати до свого щоденного раціону. Якщо ви хочете…

35 хв. ago

ЗСУ просунулися в Шептухівці та Веселому Курської області, — OSINT (карти)

ЗСУ нещодавно незначно просунулися на захід від українського виступу в Курській області на тлі атак у цьому…

44 хв. ago