Більшість біженців не хочуть повертатися в Україну: результати опитування

Близько третини українських біженців планують повернутися в Україну і майже стільки ж – не планують. Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи “Рейтинг” на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту (IRI).

Спочатку соціологи запитали у респондентів, чи є у них близькі родичі (чоловік, дружина, батьки чи діти), які зараз перебувають за кордоном через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Зокрема, 38% з числа опитаних відповіли, що мають родичів за кордоном. Водночас, у цих учасників дослідження запитали, чи планують їхні родичі повернутися в Україну.

У цьому зв’язку, 32% відповіли, що повернуться тільки тоді, коли закінчиться війна, а 31% – не планують повертатися. До того ж, 19% ще не вирішили, 9% відповіли, що у різних родичів різні плани, 5% – найближчим часом. Не змогли відповісти 3% опитаних.

Також респонденти могли обрати два варіанти відповідей з переліку заходів, за винятком покращення безпеки, які можуть бути найбільш ефективними, щоб допомогти людям повернутися додому.

Так, 40% назвали підвищення заробітньої плати, 30% – відновлення приватної власності, знищеної внаслідок війни, 19% – ефективні антикорупційні заходи, 15% – безкоштовні програми перепідготовки для майбутнього працевлаштування в місті, по 14% – вступ до Європейського Союзу і НАТО.

Опитування проводилося Соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв’ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше. Отримані дані у кожному місті були зважені по статі та віку з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 49%. Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Українські біженці за кордоном

Як повідомляв УНІАН, у січні 2024 року президент України Володимир Зеленський заявив, що хотів би, аби європейська соцдопомога для біженців приходила в український бюджет. Це, за словами президента, допомогло б українській економіці. 

На початку травня німецьке видання Bild повідомило, що більшість українських біженців у Німеччині досі не знайшли роботу. На той момент у ФРН було зареєстровано 1,1 млн біженців з України, з них 716 000 працездатного віку від 15 до 65 років. При цьому з них лише 113 000 мають офіційну роботу із соцпакетом і ще 36 000 частково зайняті. Багато українців зазначали, що виплати, які вони отримують від соціальної служби, “дуже хороші” і їх вистачає на життя.

Ольга Степанова

Recent Posts

Що загрожує ухилянтам, які звертались до “мільйонерки” та голови МСЕК Хмельниччини

Ухилянтам, які користувались послугами затриманої голови МСЕК Хмельниччини Тетяни Крупи може загрожувати до 5 років ув'язнення. Зараз…

2 хв. ago

Смерть, яка не знає міри: вчені розповіли про зв’язок популярних напоїв із розвитком раку

Вживання алкоголю здавна асоціюється з соціальними зв'язками і розслабленням, і багато хто колись вважав, що…

9 хв. ago

У Житомирі вздовж берега річки Тетерів зафіксовано масовий мор риби

У Житомирі зафіксували масовий мор риби вздовж берега річки Тетерів в районі Корбутівки. За цим…

14 хв. ago

“Великий удар під дих Москві”: нардеп Дунда запропонував ЗСУ зайти в Білорусь

Нещодавно самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що їм потрібно готуватися до війни, як уже зараз…

37 хв. ago

Жінку оштрафували на 140 тисяч гривень через ТЦК і забрали телефон

У Чернігівській області жінку оштрафували на 140 тисяч гривень за те що вона у місцевому…

50 хв. ago

Не наші методи: нардеп “Слуги народу” вважає, що гроші добровольцям ЗСУ не потрібні

Народний депутат Ігор Кривошеєв називає виплати військовим "неправильною мотивацією". Народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв вважає,…

55 хв. ago