Більшість біженців не хочуть повертатися в Україну: результати опитування

Близько третини українських біженців планують повернутися в Україну і майже стільки ж – не планують. Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи “Рейтинг” на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту (IRI).

Спочатку соціологи запитали у респондентів, чи є у них близькі родичі (чоловік, дружина, батьки чи діти), які зараз перебувають за кордоном через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Зокрема, 38% з числа опитаних відповіли, що мають родичів за кордоном. Водночас, у цих учасників дослідження запитали, чи планують їхні родичі повернутися в Україну.

У цьому зв’язку, 32% відповіли, що повернуться тільки тоді, коли закінчиться війна, а 31% – не планують повертатися. До того ж, 19% ще не вирішили, 9% відповіли, що у різних родичів різні плани, 5% – найближчим часом. Не змогли відповісти 3% опитаних.

Також респонденти могли обрати два варіанти відповідей з переліку заходів, за винятком покращення безпеки, які можуть бути найбільш ефективними, щоб допомогти людям повернутися додому.

Так, 40% назвали підвищення заробітньої плати, 30% – відновлення приватної власності, знищеної внаслідок війни, 19% – ефективні антикорупційні заходи, 15% – безкоштовні програми перепідготовки для майбутнього працевлаштування в місті, по 14% – вступ до Європейського Союзу і НАТО.

Опитування проводилося Соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв’ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше. Отримані дані у кожному місті були зважені по статі та віку з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 49%. Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Українські біженці за кордоном

Як повідомляв УНІАН, у січні 2024 року президент України Володимир Зеленський заявив, що хотів би, аби європейська соцдопомога для біженців приходила в український бюджет. Це, за словами президента, допомогло б українській економіці. 

На початку травня німецьке видання Bild повідомило, що більшість українських біженців у Німеччині досі не знайшли роботу. На той момент у ФРН було зареєстровано 1,1 млн біженців з України, з них 716 000 працездатного віку від 15 до 65 років. При цьому з них лише 113 000 мають офіційну роботу із соцпакетом і ще 36 000 частково зайняті. Багато українців зазначали, що виплати, які вони отримують від соціальної служби, “дуже хороші” і їх вистачає на життя.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вчені розгадали секрет привабливості картини “Дівчина з перловою сережкою”

Вчені виміряли реакцію мозку під час перегляду картини "Дівчина з перловою сережкою" Яна Вермера та…

4 хв. ago

Україна перейшла до повільного відступу: NYT описала ситуацію на фронті

В умовах значної чисельної переваги ворога Україна змушена вдаватися до тактики повільного відступу із запеклими боями,…

6 хв. ago

Світло знову продають по 2,64 грн за кВт, але не для всіх: кому пощастило

З 1 жовтня тариф на електроенергію знизиться з 4,32 до 2,64 грн за 1 кВт*год.…

13 хв. ago

Іран, очікуючи на відповідь від Ізраїлю, відвів свої нафтотанкери

Іранські нафтоплави вийшли в міжнародні води через можливий удар Ізраїля по найбільшому нафтовому терміналу Ірану. Влада…

29 хв. ago

На Заході та в Україні ухвалили рішення про переговори з РФ: ЗМІ дізналися деталі

Офіційні особи на Заході та в Україні дійшли згоди щодо рішення, що основою для переговорів…

31 хв. ago

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

49 хв. ago