Захід проспав: Росія створила в Європі мережу підготовлених бойовиків і шпигунів

Захід “проспав” формування у себе розгалуженої мережі російських шпигунів, агентів впливу і цілих команд підготовлених бойовиків. Таку думку висловив український воєнний аналітик Олександр Коваленко.

Коментуючи публікацію The Financial Times про підготовку диверсій у Європі, експерт відзначив певну запізнілість, з якою з’явилася ця стаття.

“У Європі вже існує сформована, структурована, добре організована російська агентурна мережа. Причому, не можна сказати, що про її формування європейські спецслужби не знали. Вони не тільки про це знали, а й вельми толерантно, стримано спостерігали за її формуванням і розширенням”, – пише Коваленко.

За його словами, російські спецслужби десятиліттями займалися інфільтрацією своїх агентів у найрізноманітніші верстви населення Європи. Агенти засилалися, зокрема, під виглядом політичних біженців і звичайних економічних мігрантів. Аналітик зазначає, що західні спецслужби забили на сполох тільки тоді, коли мова зайшла про активізацію цієї розгалуженої мережі.

Коваленко також наводить приклад того, які методи використовувала Росія для створення своєї агентурної мережі.

“Кілька років тому в Німеччині і загалом у Європі, стала дуже популярною мережа бійцівських клубів “Система”, засновниками якої були вихідці з Росії. Цю мережу, організатори якої здавалися просто звичайними ентузіастами, активно використовують розвідслужби Росії для вербування агентів з найбільш радикального прошарку населення. За оцінками експертів, під контролем спецслужб РФ у Німеччині є від 250 до 300 активних, підготовлених бойовиків”, – розповів Коваленко.

Аналітик підкреслює, що російські мігранти становлять серйозну небезпеку для країн Європи: вони не тільки вербують місцевих радикалів, а й самі є потенційними диверсантами і терористами.

“Щорічно Москва на утримання цих мереж виділяє мільярди доларів і, незважаючи на санкції та погіршення економічної ситуації в країні, не планує урізати утримання своїх “легіонерів” у Європі. Особливо зараз, коли їхня активізація для Кремля не просто життєво важлива, а кажучи, як воно є – питання його виживання!” – наголосив Коваленко.

На Заході забили на сполох через російських агентів і шпигунів

Нагадаємо, авторитетна газета The Financial Times випустила велику публікацію, присвячену російській агентурній мережі на Заході. За даними журналістів, Кремль почав активно готувати таємні вибухи, підпали і завдання шкоди інфраструктурі на європейській території.

Примітно, що раніше Європою вже прокотилася серія пожеж та інших інцидентів, які або прямо вказують на Москву, або можуть бути з нею пов’язані. Наприклад, у березні завербовані росіянами британські громадяни влаштували пожежу на складі гуманітарної допомоги, призначеної для України.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стан Фіцо важкий, але стабільний: у Словаччині повідомили нові деталі про наслідки замаху

15 травня у Словаччині стався замах на прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Через кілька днів і низку проведених…

13 хв. ago

Абсолютний чемпіон: топ-3 найяскравіших нокаути у виконанні Олександра Усика (відео)

У ніч на 19 травня в Саудівській Аравії відбудеться бій українського боксера Олександра Усика і британця…

26 хв. ago

Дикі закони Шмигаля: в Україні повістка буде вважатись врученою, навіть якщо людини немає вдома

Кабінет міністрів України затвердив постанову, яка стосується проведення призову громадян на військову службу й регулює порядок…

34 хв. ago

Посилення мобілізації: кому з жінок потрібно сходити у ТЦК з 18 травня (інфографіка)

18 травня в Україні набрав чинності новий закон про мобілізацію. Згідно з ним військовозобов’язані мають 60…

45 хв. ago

Жінка випадково зіграла в онлайн-лотерею та зірвала найбільший джекпот: відома сума

Жінка з Північної Кароліни, США, виграла лотерейний джекпот у розмірі $736 874, коли випадково зіграла…

47 хв. ago

ТОП-5 вживаних автомобілів, які привозять в Україну зі США

За даними Укравтопрому, у квітні 2024 року в Україні зареєстрували майже 3 700 вживаних автомобілів…

52 хв. ago