Масові заворушення в Британії після вбивства дітей могла спровокувати російська пропаганда

У Британському місті Саутпорт після вбивства трьох дітей на танцювальному майстер-класі за мотивами творчості американської співачки Тейлор Свіфт спалахнули протести, які переросли в жорсткі демонстрації по всій країні. Про це повідомляє Guardian.

Трагедія в громадському центрі The Hart Space сталася в понеділок, 29 липня. У приміщення, де проходив танцювальний захід для дітей від семи до 11 років, увійшов зловмисник із ножем.

Унаслідок нападу загинули шестирічна Бебі Кінг, семирічна Елсі Дот Стенкомб і дев’ятирічна Еліс Дасільва Агіар. Бебі та Елсі померли в понеділок, у день трагедії, а Еліс померла рано вранці у вівторок. Крім загиблих, поранення дістали ще щонайменше восьмеро дітей і двоє дорослих.

Фото: Theguardian.com

Увечері 30 липня в Саутпорті почалися погроми. Як пише The Telegraph, заворушення спалахнули після того, як російські ЗМІ поширили інформацію, нібито нападник, уже затриманий 17-річний Аксель Рудакубана, був радикальним мусульманським мігрантом.

Сотні демонстрантів, які виступають проти імміграції в Сандерленді, закидали камінням поліцейських у захисному спорядженні біля мечеті, а потім перевернули транспортні засоби, підпалили машину і влаштували пожежу біля поліцейської дільниці.

І хоча поліція заявила, що підозрюваний народився в Кардіффі (Уельс) у сім’ї християн з Руанди, протести антиіммігрантських та антимусульманських демонстрантів почалися в Ліверпулі, Брістолі, Галлі, Белфасті, Манчестері, Сток-он-Тренті, Блекпулі, де кидали ракети та “коктейлі Молотова”, грабували магазини, підпалювали будівлі та нападали на правоохоронців. У результаті кілька поліцейських дістали поранення, а десятки демонстрантів були затримані.

Своєю чергою в уряді заявили, що право на свободу вираження думок і насильницькі заворушення є абсолютно різними речами. Тому влада підтримує поліцію у вжитті всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки на вулицях британських міст.

У неділю очікуються нові протести, хоча й не такі численні, як у суботу. За інформацією ВВС, міністр внутрішніх справ Іветт Купер попередила, що будь-кому, хто братиме участь у “неприйнятному заворушенні”, загрожуватиме тюремне ув’язнення і заборона на поїздки, а також інші покарання, додавши, що було виділено “достатню” кількість тюремних місць.

Як нагадує Reuters, востаннє заворушення у Великій Британії відбувалися 2011 року, коли тисячі людей вийшли на вулиці після того, як поліція Лондона застрелила чорношкірого чоловіка.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

5 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

20 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

29 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

42 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

52 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago