Британські атомні підводні човни використовують програмне забезпечення з РФ та Білорусі, — The Telegraph

Британські інженери, які займаються розробкою програмного забезпечення для атомних підводних човнів, використовують код, створений розробниками з Росії та Білорусі. Хоча основна частина розробки повинна була проводитися британськими фахівцями з доступом до держтаємниць, частину роботи було передано на аутсорсинг компаніям у Сибіру та Мінську. В Лондоні побоюються, що створений код можуть використати для шпигунства.

Про це повідомляє The Telegraph. За даними видання, компанія, яка залучила російських та білоруських фахівців, намагалася приховати цей факт. Зокрема, було запропоновано замінити справжні імена розробників на імена вже загиблих британців у документах.

“Британські інженери на атомних підводних човнах використовують програмне забезпечення, розроблене в Росії та Білорусі, що суперечить правилам Міністерства оборони”, – пише The Telegraph.

Додатково, розслідування виявило, що не тільки підводний флот, але й інші оборонні можливості могли бути скомпрометовані. Раніше також з’ясувалося, що й інші оборонні проєкти передавались розробникам у Мінську.

Експерти попередили, що національна безпека Великої Британії може бути під загрозою, якщо особисті дані осіб, які мають секретні відомості про британський флот, потраплять до несанкціонованих рук. Це може призвести до шантажу або цілеспрямованих атак.

Колишній міністр оборони Бен Воллес заявив, що таке порушення “може зробити уразливою Британію”. Він додав, що такі випадки не є новими для країн, таких як Китай і Росія, які регулярно атакують ланцюги постачання оборонних підрядників.

Компанія Rolls-Royce Submarines, що управляє флотом атомних підводних човнів Великобританії, передала частину роботи з оновлення інтранету для свого персоналу компанії WM Reply, цифровій консалтинговій фірмі. WM Reply, своєю чергою, залучила розробників з Білорусі, один з яких фактично працював з дому в Томську, Сибір, додає видання.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Можна сокиру вішати”: окрім Києва, забруднення повітря фіксують ще у кількох областях

Погіршення якості повітря спостерігається не тільки у Києві та області, а й на території Чернігівського та Сумського…

2 хв. ago

Хакери зламали криптобіржу BingX: з гаманців користувачів вивели крипту на $43 млн

Сінгапурська криптовалютна біржа BingX стала жертвою масштабної хакерської атаки. Злодії викрали криптовалюту на суму 43 мільйони доларів.…

10 хв. ago

Сталлоне купує розкішний маєток для своїх доньок майже за $25 млн (фото)

78-річний голлівудський актор Сильвестр Сталлоне вирішив зробити розкішний подарунок для трьох своїх доньок — Софії,…

17 хв. ago

Підвищення податків в Україні: хто і скільки платитиме з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні, ймовірно, збільшать податки. Відповідний законопроєкт може бути ухвалено в середині жовтня,…

26 хв. ago

На вихідних Україну несподівано розігріє до +27° (карта)

Вихідні в Україні будуть сухі та теплі. Опадів протягом 21 та 22 вересня не очікується.…

35 хв. ago

Бюджетна закуска із оселедця за 10 хвилин: сподобається всім

Оселедець – дуже смачна та бюджетна риба, яку можна їсти у маринованому вигляді, а також готувати…

43 хв. ago